Preventiemedewerker Ron Schoenmaker houdt een verhelderende presentatie.
Preventiemedewerker Ron Schoenmaker houdt een verhelderende presentatie.

Broodje Brandweer met veiligheidsadviezen

Algemeen Algemeen

Zo'n zestig senioren namen maandag 12 oktober in de brandweerkazerne in Bilthoven deel aan een voorlichtingsbijeenkomst met lunch. De afdeling brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) organiseert deze bijeenkomsten onder de naam Broodje Brandweer in alle 26 gemeenten van de VRU.

door Guus Geebel

De brandveiligheid voor zelfstandig wonende 65-plussers staat dit jaar centraal tijdens de Nationale Brandpreventieweken, die altijd in oktober plaatsvinden. De laatste jaren vallen bij deze groep ouderen steeds meer slachtoffers van brand. 'We constateren dat er voor hen meer voorlichting moet komen. Die wordt nu regionaal opgepakt', vertelt preventiemedewerker Ron Schoenmaker. De lunchbijeenkomst Broodje Brandweer wordt ingeleid door burgemeester Arjen Gerritsen. Hij vertelt dat de VRU mensen bewust wil maken van de risico's die ze lopen. 'We redden levens niet alleen door te blussen, maar ook door te zorgen dat mensen niet in een gevaarlijke situatie terechtkomen.'

Menselijk handelen
'Brandveiligheid begint te allen tijde bij jezelf', aldus Ron Schoenmakers. Hij houdt een presentatie waarin vooral gewezen wordt op te nemen preventieve maatregelen. 'De brandweer is actief bij branden, redden van mensen en dieren en bij rampen, maar ook preventie is een belangrijke taak.' Bij brand is iemand de eerste acht minuten tot een kwartier op zichzelf aangewezen. Het belangrijkste is dan de eigen veiligheid. 'Driekwart van alle branden ontstaan door menselijk handelen.' Ron Schoenmaker geeft een aantal voorbeelden van situaties die gemakkelijk tot brand kunnen leiden, zoals verfkwasten schoonmaken met terpentine bij een geiser. In het eerste kwartaal van 2014 overleden twintig mensen door brand, waaronder er acht ouder waren dan vijfenzestig jaar. Door de vergrijzing en de veranderingen in de zorg zal dit aantal tot 2030 toenemen met dertien procent.

Vluchtwegen
Aan het vrijhouden van vluchtwegen wordt tijdens de presentatie veel aandacht geschonken. Bloembakken op een galerij kunnen wanneer elke minuut telt ambulances hinderen. Schoenmaker adviseert met buren te overleggen over dit soort zaken. Ook over de plaats van rookmelders geeft hij advies. 'Ga niet zelfstandig proberen te blussen. De ontwikkeling van rook gaat heel snel. Verlaat zo snel mogelijk de woning, meld de buren dat er brand is en bel 112. Tijdens de bijeenkomst kregen de bezoekers aan de lunchtafel van brandspecialisten adviezen en tips over brandveiligheid in woningen en werden vragen beantwoord.