Wethouder Madeleine Bakker en leerlingen van de School met de Bijbel (Maartensdijk) bezochten tijdens het scholenproject van Open Monumenten Dag de Hervormde Kerk in Westbroek.
Wethouder Madeleine Bakker en leerlingen van de School met de Bijbel (Maartensdijk) bezochten tijdens het scholenproject van Open Monumenten Dag de Hervormde Kerk in Westbroek.

'In het voorjaar naar de DOM'

Algemeen Kunst & Cultuur

Geslaagd scholenproject Open MonumentenDag in Westbroek

door Henk van de Bunt

De week voorafgaand aan de Open Monumentendag op 12 september gingen de oudste leerlingen van verschillende basisscholen op bezoek bij een monument. Zij ontdekten dat er monumenten bestaan in allerlei soorten en maten. Dat monumenten altijd bijzonder en oud zijn. Dat ze bijzonder zijn vanwege hun belangrijke rol in de geschiedenis van De Bilt.

Woensdag 9 september gingen de Bosbergschool (Hollandsche Rading) en de Theresiaschool (Bilthoven) naar de kerk in Westbroek. Zij kregen daar een rondleiding en bekeken de aanwezige fresco's. Donderdag 10 september was de School met de Bijbel (Maartensdijk) daar te gast. Het scholenproject is een stimulans voor de kinderen om samen met hun ouders in het aansluitende weekeinde o.a. de fietstocht te gaan fietsen langs alle uitgekozen monumenten op de monumentendag te gaan maken.

Schilder
Het thema van de Open Monumenten Dag was dit jaar kunst en ambacht. Schilder Hans van Schaik (Soest) was aanwezig daarover iets te vertellen: 'De focus lag op het schildersambacht, omdat in dit oude monument in Westbroek eeuwenoude fresco's aanwezig zijn. De geschiedenis van de fresco's begon zo'n 5000 jaar geleden in Mesopotamië. Dat is te zien op de 500 jaar oude fresco, gemaakt over een stuclaag van kalk en gemalen marmer. De kleuren zijn allemaal gemaakt van aardverfstoffen'. Van Schaik demonstreerde de kinderen deze oude schildertechniek en leerde hen hoe je kunt vergulden en een hout-imitatie kunt maken.

Bladgoud
Leerlingen van de School met de Bijbel vertelden over hun ervaringen: 'Donderdag 10 september bezochten wij de ruim 500 jaar oude kerk van Westbroek. We genoten van wat (gids) Corina Nagel ons allemaal vertelde en zagen hoe meneer Hans van Schaik werkte met bladgoud. Wij mochten die dunne plaatjes goud gewoon vasthouden. Ook had hij hele ouderwetse verf gemaakt. Daar hebben ze vroeger de fresco's mee gemaakt. Die zijn pas later ontdekt, want nadat de Rooms-Katholieke kerk een protestantse kerk werd hebben ze dat mooie schilderwerk met een laag kalk bedekt. En pas veel later bleek dat er hele mooie fresco's onder zaten. Nu heeft Corina Nagel ons precies verteld wat het allemaal voorstelde. Zij vertelde dat vroeger de rijke mensen in de kerk werden begraven. Nou dat ging best wel stinken en daarom zeggen ze nu nog wel eens rijke stinkerds. Ook weten we nu hoe je op een plastic plaat houtnerven kunt maken. Nou dat is net echt'.

Preekstoel
'We hebben ook op de preekstoel gestaan en Thijs mocht iets vertellen. Dat was door het klankbord best wel goed te horen. Later hebben we in nog het koor gezongen en de wethouder, mevrouw Bakker, kon ons toen in de kerk horen zingen. Mevrouw Gerda (gids) deed met ons een speurtocht in en rond de kerk. Zij wist er echt veel van. Ook hebben we de Westbroekse kerk in het klein gezien. Dat was supergaaf. Als we nu nog eens naar die kerk gaan willen we wel graag die toren beklimmen. Dat mocht nu niet en dat vonden wij wel jammer. Wij vonden het een hele gezellige en leerzame excursie. Voordat we weer naar school fietsten kregen we ook nog wat te drinken en een koek. Dit was de eerste excursie in het nieuwe schooljaar en van ons mag het zo nog wel een paar keer. Echt vet! Omdat we zo goed ons best deden beloofde de meester dat we in het voorjaar naar de Dom in Utrecht gaan. Dan mogen we wel helemaal naar boven. Dan kunnen we de kerk van Westbroek ook goed zien en daar weten we nu heel veel van te vertellen. Dus namens de kinderen van de School met de Bijbel willen we alle mensen van de Open Monumentendag hartelijk bedanken. Tot volgend jaar'!

Schilder Hans van Schaik demonstreerde de kinderen oude schildertechnieken en leerde hen hoe je kunt vergulden en een hout-imitatie kunt maken.