Processierupsen zien er schattig uit, maar kunnen aardig overlast veroorzaken.
Processierupsen zien er schattig uit, maar kunnen aardig overlast veroorzaken.

Bestrijding eikenprocessierups begint

Algemeen

Ieder voorjaar zorgen de eikenprocessierupsen voor veel overlast bij mensen. De gemeente De Bilt begint daarom vanaf 16 april preventief met de bestrijding ervan.

Inwoners bij wie in de straat bestreden wordt, worden per brief geïnformeerd. Voor de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups vernevelt een speciaal voertuig nematoden. Dit zijn minuscuul kleine aaltjes, die de rupsen in een vroegtijdige fase doden. Deze wijze van bestrijding is onschadelijk voor mens, plant en dier. De werkzaamheden vinden in twee rondes plaats. 

Op de volgende locaties bestrijdt de gemeente niet, omdat de locatie niet van de gemeente De Bilt is.

  • Fietspad Prinsenlaan (Maartensdijk)
  • Oostveensepad (Maartensdijk)
  • Vuurschepad (Maartensdijk/ Hollandsche Rading)
  • Hoogkampsepad (Groenekan)
  • Ten noorden van de Nieuwe Weteringseweg en de carpoolstrook (Groenekan)

Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er rond 16 april met de bestrijding begonnen. Elke geselecteerde eik wordt tweemaal behandeld. De werkzaamheden beginnen na 20.00 uur en lopen door tot maximaal 6.00 uur, behalve in het weekeinde. Kijk op www.debilt.nl/eikenprocessierups voor meer informatie over de rups en wat men zelf tegen de overlast kan doen of neem contact op met Ton van den Brink van de gemeente De Bilt (tel 030 2289411, e-mail t.vandenbrink@debilt.nl). [HvdB]