Vrijwilligerscoördinator Marieke Dijkstra: 'Verrast door de klik'
Vrijwilligerscoördinator Marieke Dijkstra: 'Verrast door de klik'

Samenwerking Handjehelpen en Abrona

Algemeen Algemeen

Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen gaat in De Bilt samenwerken met Abrona. Abrona begeleidt mensen met een verstandelijke beperking die thuis wonen. Doel van de samenwerking is dat vrijwilligers de medewerkers van Abrona ondersteunen bij de cliënt met bepaalde taken, zoals bijvoorbeeld samen een boodschapje halen.

Abrona-medewerkers worden hierdoor ontlast en kunnen meer cliënten helpen binnen hetzelfde budget. Uit een pilot in Woerden blijkt dat cliënten heel tevreden zijn met deze vorm van hulp en de samenwerking tussen Abrona en Handjehelpen goed verloopt.

Maatjesmatch
Marieke Dijkstra is de nieuwe regiocoördinator van Handjehelpen in De Bilt en zoekt nieuwe vrijwilligers voor dit project. Dijkstra is afkomstig uit de jeugdzorg, werkte bij Slachtofferhulp en is inmiddels ingeburgerd in haar werkgebied. 'Het bijzondere van dit werk is dat vrijwilligers werken vanuit een hele andere motivatie dan de professionals uit mijn vorige baan. Vrijwilligers en hulpvragers staan voor elkaar open. Die wederkerigheid is echt heel erg mooi om te zien. Vrijwilligers zijn vaak verrast door de mooie klik die er is in een maatjesmatch. Ik kreeg laatst een leuke vrijwilliger, die een dag minder was gaan werken omdat hij iets wilde betekenen voor een vereenzaamde oudere. Hij gaat nu op stap met een bejaarde dame, die begint te dementeren. Ze hebben een fantastische klik. Na zijn eerste bezoekje zij de dame tegen haar vrijwilliger: 'Kom je morgen ook weer?'

Logeerplekje en gezelligheid
Marieke heeft op dit moment veel hulpvragers uit De Bilt die heel graag een gezelschapsmaatje zouden willen hebben. Ze hoopt dat er vrijwilligers zijn die twee uurtjes per twee weken zo'n vraag op willen pikken; op die manier is én de hulpvrager geholpen en heeft de vrijwilliger een ervaring die veel voldoening geeft. Voor een jongetje met het syndroom van Down zoekt de coördinator nog een logeeradresje. 'Het jongetje is enig kind en het zou zo heel erg leuk zijn als hij op zo'n adres zou leren optrekken met andere kinderen. Dat gun ik 'm zo!'

Wat betekenen voor een ander? Neem contact op met Marieke Dijkstra: 06 83596578. www.handjehelpen.nl Handjehelpen helpt kinderen en volwassenen met een beperking die thuis wonen. Vrijwilligers en stagiairs geven hen een steuntje in de rug.     (Jeanet Nijeboer)