Smartlappenkoor Sterk Spul uit Maartendijk werd erg gewaardeerd.
Smartlappenkoor Sterk Spul uit Maartendijk werd erg gewaardeerd.

Burgemeester pleit voor blijvende Mathildedag

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op dinsdag 14 maart werd met een gevarieerd programma in de Mathildezaal van het Biltse gemeentehuis Mathildedag gevierd. Een groot aantal vrijwilligers uit de gemeente was aanwezig bij de huldiging van een aantal van hen. Naast voordrachten was er een zeer gewaardeerd optreden van het smartlappenkoor Sterk Spul uit Maartendijk.

Burgemeester Bas Verkerk vertelt in zijn welkomstwoord hoe het openbaar gezag zich in deze gemeente ontwikkelde en de rol die Mathilde speelde bij de ontstaansgeschiedenis van De Bilt. Op 14 maart 1122 vond de schenking door de Duitse keizerin Mathilde plaats van de gronden van het huidige De Bilt aan het nieuwe klooster Oostbroek. Utrecht en Holland maakten toen deel uit van het Duitse Keizerrijk. Op 14 maart wordt daarom in de gemeente al jarenlang Mathildedag gevierd. Die dag eert de gemeente in haar naam de vele vrijwilligers die hier actief zijn. De burgemeester onderstreept het belang van vrijwilligers. 'In het woordenboek staat dat een vrijwilliger iemand is die iets doet uit vrije wil. Maar dat is maar een deel van het verhaal, want iemand die iets doet voor een ander doet dat belangeloos. Maar je kunt ze ook overvragen zoals dat soms gebeurt bij mantelzorgers.' De burgemeester vraagt daar aandacht voor. Het belang van vrijwilligers wil hij met deze openbare feestelijke bijeenkomst benadrukken. Hij pleit daarom voor een comité van aanbeveling om het uitreiken van de Mathildeprijs weer in te voeren.

Nieuwe vormen
Ook oud-burgemeester Alexander Tchernoff zoomt in op de vrijwilligers in onze gemeenschap. 'Deze mensen vragen niet om erkenning, maar je realiseert je op zo'n dag dat op verschillende plaatsen in de gemeenschap mensen zich identificeren met de gemeente De Bilt. Ze zetten zich ervoor in en tonen hun betrokkenheid.' Hij noemt het goed dit naar buiten toe te laten zien, maar ook naar elkaar. Tchernoff ziet dat bijvoorbeeld na grote bezuinigingen bij de plantsoenendienst bewoners zelf het onderhoud ter hand zijn gaan nemen. Zo ontstaan nieuwe vormen van betrokkenheid. Hij noemt in dit verband het initiatief rond De Vierstee. Ook gaat hij in op de schaalvergroting die op alle terreinen plaatsvindt. De Mathildedag, die al vele jaren bestaat, noemt hij 'een gouwe ouwe' en hij hoopt dat deze dag in welke vorm dan ook nog een lange traditie mag beleven. 

Huldiging
Burgemeester Verkerk huldigt met bloemen een groot aantal vrijwilligers. Mevrouw Wijmenga-Romijn heeft de belbus en boodschappenplusbus in de gemeente opgezet. Mevrouw De Groot-van der Kuil was jarenlang bestuurslid van de christelijke ouderenbond PCOB en was verantwoordelijk voor de activiteitencommissie. Mevrouw Wil Versteeg verzorgt sinds 2012 de invoer van gegevens van nieuwe deelnemers in de programma's van Stichting Eet Mee en zet zich in voor de Wereldwinkel. Mevrouw Wahazid Tesfamaria schenkt op de woensdagochtend koffie in restaurant Bij de Tijd in De Bilt en zij is zeer behulpzaam. Mevrouw Otten is al sinds haar jonge jaren vrijwilliger/mantelzorger voor mensen om haar heen. Jarenlang heeft zij haar buurvrouw verzorgd. Nu doet ze mantelzorg, voornamelijk voor haar vader en een vriendin met MS. Daarnaast was ze jarenlang actief betrokken bij de restauratie van de grote kerk in Westbroek. Zij bezoekt Westbroekers die het moeilijk hebben, chronisch ziek zijn, of op ander wijze haar hulp en steun kunnen gebruiken.

Waardering
Vera Broekhuizen, Richard Rothe, Jos van Beerschoten en Pauline Motshagen, die niet aanwezig kon zijn, zijn van de Boodschappenplusbus. Het team bestaat uit 18 vrijwilligers, chauffeurs, begeleiders en een team van vier dat de dagelijkse gang van zaken regelt. Ellen Proost en Irene Hoppesteyn hebben vanuit het Jongerenwerk Mens De Bilt voor het tweede jaar het project Musickids opgezet en begeleid. Dit heeft geleid tot voorstellingen in Figi in Zeist en twee scholen in Maartensdijk. Zij zijn de drijvende kracht achter dit project. Mevrouw Zagt is al vanaf 1998 betrokken als vrijwilligster bij de bezoekservice dementie. Zij is vaak te vinden in het Alzheimercafé. De burgemeester dankt haar en hoopt dat zij dit nog lang kan doen. Mevrouw Zagt vindt het fijn dat zij de mensen die zij bezoekt beter begrijpt omdat ze zelf al wat ouder is. Elly Broekstra en Marlies Willems zijn coördinator van Informeel Huisbezoek. Het doel daarvan is ouderen te informeren over regelingen, voorzieningen en activiteiten in de gemeente. Zij adviseren bij het vinden van eigen oplossingen en het signaleren van situaties waar hulp noodzakelijk is.

Voordrachten
Karel Beesemer noemt het een voortreffelijke zaak dat de Mathildedag nieuw leven wordt ingeblazen. Ter gelegenheid van Mathildedag heeft hij een boekje met citaten samengesteld. Het boekje kwam tot stand door de reproafdeling van de gemeente De Bilt en alle aanwezigen kregen een exemplaar. Beesemer draagt een aantal citaten uit het boekje voor en overhandigt het eerste exemplaar aan de burgemeester. Daarna draagt mevrouw Dijkstra een zelfgeschreven gedicht voor dat past bij Mathildedag. Het gedicht De Wilgen van Adema van Scheltema wordt op theatrale wijze voorgedragen door mevrouw Verkuil. Teus Spelt vertelt tenslotte over de totstandkoming van de Mathildetuin bij de Dorpskerk in De Bilt.

Oud-burgemeester Alexander Tchernoff tijdens zijn voordracht.
GG-Mathildedag 3.jpg  Voor Mathildedag 2017 bestond heel veel belangstelling.