Slechts zestien belangstellenden waren aanwezig tijdens de avond.
Slechts zestien belangstellenden waren aanwezig tijdens de avond.

Platformavond campagne 'Hallo Buur'

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Donderdagavond 29 juni organiseerde Platform Respectvol Samenleven in de Centrumkerk in Bilthoven een terugblik op de campagne 'Hallo Buur'. De zestien aanwezige deelnemers waren erg tevreden over het verloop van de campagne tot nu toe en hopen op een verder vervolg komende jaren, met als doel elkaar, als burger te inspireren, verbinden en ondersteunen.

'Iedere vriendschap of liefde is ooit begonnen met die eerste simpele 'Hallo'', bedenk dat voordat je iemand achteloos op straat passeert. Want dat ene knikje of lachje bezorgt je 'micro-momentjes' van geluk, aldus geluksprofessor Patrick van Hees.

Campagne
'En daar heeft hij helemaal gelijk in', vertelt Heleen André de la Porte, lid van het campagneteam. Zij vervolgt: 'Als je ziet dat mensen staan te bellen tijdens het afrekenen van de boodschappen aan de kassa, zonder de caissière maar een blik waardig te gunnen, dat kan toch niet. Daarom zijn wij vorig jaar november met deze actie begonnen'. Via deze campagne hoopt het Platform een klimaat te scheppen, waarin mensen onderling, maar ook bevolkingsgroepen dichter bij elkaar komen te staan, zodat zij elkaar beter leren kennen, meer waarderen en zich willen inzetten voor respectvol samenleven.

Aftrap
In april was de aftrap van de campagne, met 100 belangstellenden, pers en diverse bijdragen vanuit het Platform. 'Om continuïteit van dit project te waarborgen maakten wij een activiteitenkaart met daarop alle activiteiten voor dit jaar', vult voorzitter Gert Landman aan. 'Vanaf eind april verschijnt elke twee weken een column van Julia Houben in De Vierklank met een mooi voorbeeld van een buurtinitiatief in de gemeente. Wij hebben gratis ansichtkaarten 'Hallo Buur' beschikbaar, een laagdrempelige manier om contacten in de buurt te leggen en vrijdag 29 september aanstaande draait de film 'Down to earth' in de Centrumkerk', vertelt Landman verder.

Ambssadeursfunctie
Alle leden van het Platform, vertegenwoordigers uit alle maatschappelijke organisaties binnen gemeente De Bilt, zoals scholen, sportverenigingen, kerken, welzijnsorganisaties en de gemeente hebben een ambassadeursfunctie binnen de campagne en dragen eigen activiteiten voor. Helaas is niet ieder lid even betrokken bij de campagne. Landman: 'Ja, dat is erg jammer. Wij hebben onlangs naar alle leden een enquête gestuurd, maar de respons was erg laag. Van de totaal 110 aangeschrevenen, stuurden slechts zes respondenten de enquête terug. Hieruit kwam naar voren dat de helft (van de zes!) verder wil met een jaarthema', (dat dít thema niet erg leeft was ook te merken aan het aantal aanwezigen op deze avond, 16 geïnteresseerden). Ook onder jongeren, vooral tieners, valt weinig interesse te bespeuren bij het thema 'Hallo Buur'. Een paar scholen binnen de gemeente (Groenhorst/ Werkplaats/ ONS) doen wel een project met hun leerlingen. Allerlei ideeën voor 2018 kwamen alweer naar voren tijdens deze Platform-avond: 'Samen Sporten', 'Oog-Oor voor elkaar', 'Dialoog moslims-niet-moslims naar aanleiding van de opening moskee (verkenning elkaar leren kennen)', 'Samen', 'Bij problemen drink je toch samen oploskoffie' ('Loesje') en natuurlijk de voortzetting van het huidige thema 'Hallo Buur'.

Het bestuur van het Platform beraadt zich nog over hoe andere groepen te betrekken bij de Biltse samenleving (in De Bilt wonen 87 nationaliteiten). Moet het platform diverser? Zo ja, hoe betrek je hen dan bij Platform Respectvol Samenleven?