Burgemeester Sjoerd Potters verwelkomt Beata van IJperen als 100ste lid van de Kunstkring met een bos bloemen.
Burgemeester Sjoerd Potters verwelkomt Beata van IJperen als 100ste lid van de Kunstkring met een bos bloemen. Foto: Reyn Schuurman

Kunstroute BeeKk geslaagd

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

In Het Lichtruim in Bilthoven gaf burgemeester Sjoerd Potters zaterdag 20 mei het startsein van de 22ste Kunstroute, georganiseerd door Kunstkring BeeKk. De Biltse kunstkring viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en heeft een groeiend aantal leden; dit jaar heeft zich het honderdste lid aangemeld.

De Kunstroute kende 23 locaties, waar één of meer kunstenaars te vinden waren en liep van De Bilt naar Bilthoven en Groenekan. Ook stond er één kunstenares in haar atelier in Lage Vuursche. In totaal deden 56 kunstenaars mee. Hun werk varieerde van schilderijen, keramiek, grafiek, tekeningen, foto's, textiel tot beeldhouwwerk en sieraden.

Blij
Burgemeester Sjoerd Potters: 'De eerste gedachte die in mij opkomt, is dat ik burgemeester mocht worden van een gemeente, die rijk is aan actieve burgers, betrokken bij gemeenschapszin en ondernemerschap in brede zin. Van een zo actieve vereniging van kunstenaars, professionals en amateurs, word ik een blij mens. Het openen van de Kunstroute is een mooie gelegenheid om kennis te maken met kunstenaars en kunstminnaars uit deze omgeving. De kunstkring heeft een aparte naam, die staat voor 'Biltse Enige Echte Kunstkring', afgekeken van een groep kunstenaars op Texel. De grote en de kleine letter K verenigen professionals en amateurs, zoals de vereniging zelf met een knipoog aangeeft'.

Optellen
In deze gemeente wonen naar schatting zo'n 150 tot 200 kunstenaars, als we professionals en amateurs bij elkaar optellen, waarvan meer dan de helft is aangesloten bij BeeKk. Niet veel kunstverenigingen tellen zoveel actieve leden. Het aantal leden is nu al tot boven de 100 gestegen: dit jaar heeft het honderdste lid van BeeKk zich gemeld. Deze kunstenares is niet woonachtig in De Bilt, maar heeft hier haar atelier, samen met anderen, aan de Professor dr. T.M.C. Asserweg 2. Zij volgt ook schilderles in het Kunstenhuis (Lichtruim)'.

Boek
Potters feliciteerde vervolgens de gehele kring: 'Een vereniging, die dit jaar 20 jaar bestaat en voor de 22e keer in deze gemeente een prachtige kunstroute organiseert. Een vereniging waarvan de leden een indrukwekkende creatieve ruimte bestrijken: schilderkunst, grafiek, tekenen, fotografie, textiel, beeldhouwen, keramiek en edelsmeden. Ik zag ook een maakster van tassen en een maakster van glas-in-lood in de brochure van de kunstroute en een vereniging die dit jaar ter ere van haar jubileum een mooi boek uitgeeft, waarin 69 kunstenaars hun werk tonen. Kortom een vereniging waarvan wij nog veel zullen gaan horen en een vereniging , die nog vele jaren garant mag en zal staan voor creativiteit en kunstbeleving in deze gemeente.'

Van hoog tot laag aandachtig gehoor voor de openingswoorden van burgemeester Sjoerd Potters