Op de lentemarkt valt er uiteraard jongvee te bewonderen.
Op de lentemarkt valt er uiteraard jongvee te bewonderen.

Lentemarkt voor goed doel

Algemeen Algemeen

Werkgroep Roemenië van de Hersteld Hervormde Kerk in Maartensdijk organiseert, in samenwerking met zorgboerderij Nieuw Toutenburg , een Lentemarkt op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 15.30 uur.

Het voorjaar zien en beleven en tegelijk een goed doel steunen is die zaterdag mogelijk op het terrein van zorgboerderij Nieuw Toutenburg (Dorpsweg 85) in Maartensdijk. De pasgeboren lammetjes en de vele andere dieren zijn van dichtbij te bekijken. Voor de kinderen is er genoeg te doen. Zo staat er een springkussen, kan er een ritje worden gemaakt met een huifkar en op de pony's. Verder kunnen de kinderen leren hoe ze een koe moeten melken en kunnen ze een koe van dichtbij bekijken.

Zorgboerderij
Zorgboerderij Nieuw Toutenburg biedt kleinschalige dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen, waarbij huiselijkheid en gezelligheid voorop staan. De zorgboerderij richt zich vooral op groenteteelt, teelt van zacht fruit en veehouderij. De cliënten van de zorgboerderij bakken echte 'kniepertjes' (zoete, dunne wafel). Ook worden er o.a. verse roombroodjes verkocht en zijn er broodjes hamburger, verse patat en diverse snacks. Op de Lentemarkt presenteren zich diverse bedrijven uit de wijde omtrek. Er is van alles te koop, zelfs tweedehands boeken. Verder is het mogelijk om op de markt lege flessen (of de bonnetjes hiervan) in te leveren.

Bestemming
De opbrengst van deze dag komt - mede dankzij sponsoren - ten goede aan de noodhulp van stichting HCR in Bacau (Roemenië). Dit project is in 1995 opgericht om school- en gezinsverlating te voorkomen. De doelen van het project zijn: kinderen binnen het gezin houden, zorgen dat kinderen naar school blijven gaan, (re-)integratie van kinderen of jongeren in hun school, opname van kinderen in tehuizen tegengaan en voorkomen van het uiteenvallen van gezinnen. Jaarlijks nemen aan het sociale project meer dan 1000 mensen deel.  (Jan Vonk Noordegraaf)