Grote belangstelling, ook nu de werkzaamheden zijn begonnen..
Grote belangstelling, ook nu de werkzaamheden zijn begonnen..

Veel belangstelling op dorpsbijeenkomst

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

De vereniging Samen voor Hollandsche Rading (SvHR) hield op woensdag 8 maart weer een van haar dorpsbijeenkomsten in het dorpshuis. Er was grote belangstelling; de leden Kees Floor en Willem Pols waren erbij.

Kees Floor: 'Aan de orde kwamen verenigingszaken, zoals de jaarverslagen 2016, naast nieuwe projecten die worden opgestart. Het grootste gedeelte van de avond bestond uit een gezamenlijke presentatie door 3Angle en RWS. 3Angle - de aannemerscombinatie die de verbreding van de A27 gaat uitvoeren - en RWS (Rijkswaterstaat), die dit grote project begeleidt. Na deze presentatie gingen de aanwezigen in groepjes uiteen om bij de woordvoerders van 3Angle en RWS nadere informatie te halen over de planning en de uitwerking van de plannen van dit voor Hollandsche Rading groot en ingrijpend project.'

Voorbereiding
Willem Pols: 'Tot juli 2017 zijn er voorbereidende werkzaamheden, zoals het kappen van bomen, het verleggen van kabels en leidingen en het uitvoeren van natuurmaatregelen. Het kappen van bomen gebeurt voor de wegwerkzaamheden, waarbij rekening wordt gehouden met het broedseizoen. Ook wordt getracht de bomen zo lang mogelijk te behouden. Er worden bomen gekapt op locaties waar na juli meteen wordt begonnen met het verbreden van de snelweg. Op 15 maart eindigt de fase en start het broedseizoen. Vanaf juli - na het broedseizoen start de volgende fase. Mocht het nodig zijn in het broedseizoen te kappen, dan gebeurt dit altijd onder leiding van een ecoloog. De bomen die gekapt worden worden gecompenseerd: dit betekent dat er nieuwe bomen worden aangeplant'.

Uitstraling
De A27 doorkruist de Utrechtse Heuvelrug, een leefgebied van veel bijzondere diersoorten. Bij een daarop betrekking hebbende thematafel was meer informatie over de maatregelen, die getroffen worden om schade aan de natuur te beperken en de natuurkwaliteit te verbeteren. Er wordt voor gezorgd dat dieren, zoals reptielen, boommarters /en dassen, veilig kunnen oversteken. Ceciel van Loenhout van 3Angle vult aan: 'Dit geldt voor de overige dieren wel, maar voor de reptielen creëren we nieuw leefgebied, maar maken we geen oversteek. De reptielen steken de snelweg namelijk niet over'.

Aan de tafel Communicatie werd verteld hoe men op de hoogte kan blijven over de voortgang van het project en de werkzaamheden. De nieuwe projectwebsite werd geïntroduceerd en men kon zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Ook kon men zich aanmelden om mee te denken over de uitstraling van de onderdoorgangen in Groenekan, Maartensdijk en Hollandsche Rading.

Startbijeenkomsten
Voor de start van de werkzaamheden aan het viaduct in een woonkern worden er opnieuw bijeenkomsten georganiseerd, waar over de verdere uitvoering, planning, locaties van de werkterreinen en natuurmaatregelen verder zal worden gesproken. De verwachting dat tijdens de werkzaamheden de doorstroming op de Provinciale weg N 417 sterk zal stagneren werd onder de aandacht gebracht. 3Angle en RWS deden de toezegging later dit jaar terug te komen in het dorpshuis om met de bewoners van Hollandsche Rading verder te praten over hun plannen.