Na de theorie moeten de aspirant’-stewards met elkaar oefenen.
Na de theorie moeten de aspirant’-stewards met elkaar oefenen.

Stewardproject Groenhorst College Maartensdijk

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Een aantal jaar geleden is het Groenhorst College uit Maartensdijk gestart met de invoering van SchoolWide Positive Behaviour Support (SWPBS). Dit project is gericht op het versterken van gewenst gedrag en het zoveel mogelijk voorkomen van ongewenst gedrag. Om de school om te vormen tot een plek waar leerlingen zich veilig voelen, is het stewardproject gestart.

Om te zorgen dat de school een veilige en schone school is en blijft, worden dertien tweedeklassers opgeleid tot steward. Dit betekent dat zij ondersteuning geven bij pauze-surveillance tijdens de grote pauze. Aamira, Jochem, Hajar, Suzanne, allen uit klas 3F en Jeffrey uit klas 3D, begeleiden de tweedeklassers. Jeffrey wil zelf graag de beveiliging in, dus voor hem is dit een mooi project. Jeffrey: 'Net als mijn vader wil ik heel graag de persoonsbeveiliging in. Dat betekent dat ik bekende mensen moet afschermen, als zij zich begeven in grote menigten'. Om eens te horen hoe beveiliging er in het echt toegaat, heeft de school Jan van der Velde van de afdeling Veiligheid en Wedstrijdorganisatie FC Utrecht uitgenodigd om eens over zijn ervaringen te vertellen, want wat is nu leuker dan verhalen te horen van iemand die van deze business zijn beroep heeft gemaakt?

FC Utrecht
Van der Velde: 'Onze afdeling Veiligheid en wedstrijdorganisatie FC Utrecht bestaat op wedstrijddagen uit ongeveer 200 personen, waaronder beveiligers, stewards en servicemedewerkers. Bij elke thuiswedstrijd zijn wij aanwezig om orde te houden binnen ons stadion en om bezoekers eventueel te fouilleren. Vooral bij zogenaamde risicowedstrijden is de controle strenger dan normaal en wordt één op één gefouilleerd. Bij minder risicovolle wedstrijden fouilleren wij selectief, bijvoorbeeld als iemand opvallend gedrag vertoont. Natuurlijk proberen wij niet alleen orde te houden binnen het stadion, maar staan wij ook paraat bij mogelijke calamiteiten, zoals brand. Daarom staan wij ook continu in contact met de politie en de brandweer'. Voor veel leerlingen gaat een nieuwe wereld open, aangezien zij het al moeilijk vinden om hogere klassers aan te spreken op hun gedrag in de gangen van de school. Van der Velde: 'Tijdens de wedstrijden zitten ongeveer 15 collega's op de commandokamer. Zij staan voortdurend in contact met de stewards op de tribunes. Normaliter is FC Utrecht baas in eigen huis, maar mocht het uit de hand lopen, bijvoorbeeld bij grootschalige vechtpartijen tussen supporters, dan neemt de politie onze rol over en is onze veiligheidorganisatie ondersteunend'.

Aanspreken
Ook op het Groenhorst College spelen dit soort taferelen zich af. Als één van de stewards een leerling aanspreekt op zijn/ haar gedrag en deze geeft daar geen gehoor aan, wordt aan Maarten Seijsener, de conciërge, gevraagd of hij deze leerling wil aanspreken. Meestal wordt door hem dan gevraagd waarom de aangesprokene geen gehoor geeft aan de vraag van de steward. Van der Velde haakt hierop in: 'Natuurlijk speelt zich bij ons alles af op macro-niveau. Daartoe hebben wij allerlei middelen tot onze beschikking. In het stadion hangen overal camera's, tot op 115 meter afstand kunnen wij alles in de gaten houden. Ook inzoomen op bepaalde personen gaat heel eenvoudig. Vooral bepaalde vakken hebben onze speciale aandacht. Mocht zich iets voordoen, dan kunnen wij een persoon aanhouden en deze bijvoorbeeld een stadionverbod geven, maar meestal proberen wij eerst zijn gedrag bij te schaven, voordat wij tot straffen overgaan. En als een supporter niet meewerkt, dus niet wil meekomen met de stewards, vertrekken deze weer. Ondertussen staat continu een camera op hen gericht. Na de wedstrijd wordt de betreffende supporter alsnog opgewacht door stewards en politie'.

Stewards
Na het verhaal van Van der Velde volgde nog een training. Door het spelen van een rollenspel onder leiding van een acteur, werd de nieuwe stewards geleerd hoe je een medeleerling kunt aanspreken en hoe je mede-stewards kunt ondersteunen. Na het voltooien van deze training, kregen de leerlingen een certificaat. Maandag 6 februari werden de deelnemers nog rondgeleid door het stadion van FC Utrecht. Hier kregen zij uitleg hoe de stewards van FC Utrecht hun werk doen.

Veel tweedeklassers en 5 derdeklassers meldden zich aan voor het stewardproject van het Groenhorst College.