Nieuwe interim-burgemeester in De Bilt

Algemeen Politiek

Beter De Bilt: 'Procedure deugt niet'.

Dat een waarnemend burgemeester wordt voorgedragen door de Commissaris van de Koning, de VVD'er Willibrord van Beek, is gebruikelijk in bestuurlijk Nederland. Je mag uit enkele kandidaten kiezen, waarbij je op het moment van de keuze alleen een CV krijgt voorgeschoteld.

Volgens Ebbe Rost van Tonningen (fractievoorzitter van de lokale partij Beter De Bilt) deugt zo'n procedure niet. Hij is zelf ruim 20 jaar interim-bestuurder geweest in tal van organisaties en branches en heeft vele procedures meegemaakt voor de selectie van een interim-bestuurder. Ebbe:'Dat heb ik nog nooit meegemaakt, dat je vooraf zo weinig informatie krijgt. Na de keuze van een waarnemend burgemeester lees je dan dat Verkerk in de gemeenteraad in Delft onder vuur lag. Tijdens zijn bewind raakte de gemeente in ernstige financiële nood, waarvoor een externe commissie nodig was om de gemeente uit het slop te trekken. De gemeenteraad in Delft liet anderhalf jaar voor het verstrijken van zijn tweede termijn weten, dat een derde termijn voor hem er niet inzat. Raadsleden lekten naar kranten dat zij Verkerk een ietwat saaie burgemeester vonden met weinig bezieling en charisma. Daar staan ook andere informaties tegenover: hij kreeg een koninklijke onderscheiding. Maar deze informaties moeten vooraf worden gegeven niet achteraf', vindt Rost van Tonningen. Hij vindt dat Verkerk een kans moet krijgen zich te bewijzen, maar de procedure verdient geen schoonheidsprijs.

Marktdag
Rost van Tonningen stond op 10 september in een stand op een Marktdag in De Bilt. Hij en zijn partijgenoten vroegen langskomende burgers of zij vinden dat een burgemeester lid moet zijn van een landelijke politieke partij om burgemeester in De Bilt te kunnen worden. Van de meer dan 100 mensen die stemden vond 83% van niet en 17% van wel. Rost van Tonningen stelt vast dat slechts 2% van de Nederlanders lid is van een landelijke politieke partij en dat 98% van alle burgemeesters in Nederland lid is van zo'n partij. Slechts 20% van de burgemeesters is een vrouw. En 70% van de burgers vindt dat een burgemeester gekozen moet worden door de lokale bevolking. Maar in De Bilt is zelfs D66, een partij die onder van Mierlo daar zo voor was, afgestapt van dat idee. Rost van Tonningen vindt het een gemiste kans om de politiek dichter bij de burgers te brengen.

Kaste
Hij spreekt van een bestuurlijke kaste in Nederland met leden die een kruising zijn tussen nauw aan elkaar verwante individuen, een gemeenschappelijk politiek nest en een zelfingenomen cultuur. De fractieleider van deze lokale partij, die in de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 0 naar 4 zetels ging, acht hier de term 'oligarchie' van toepassing. Een bestuur van een select groepje mensen. Landelijke politieke partijen verdelen onderling allerlei bestuursfuncties. Bekwame bestuurders, die geen lid van een landelijke partij zijn, maken vrijwel geen kans. Rost van Tonningen merkt het ook als gemeenteraadslid. Resultaatgerichte en gedreven bestuurders willen aan het stuur staan en snel resultaten zien. Die hoeven geen lid te zijn van een landelijke politieke partij, aldus Ebbe. Voor hun onafhankelijkheid juist niet.