Luuk Schouten viert zaterdag 14 mei het tienjarig bestaan van zijn tuin.
Luuk Schouten viert zaterdag 14 mei het tienjarig bestaan van zijn tuin.

Tuinderij Eyckenstein viert 10-jarig bestaan

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Dit jaar bestaat de Maartensdijkse Tuinderij Eyckenstein tien jaar. En dat zal de bezoeker weten ook. Niet alleen zal er getoost worden op dit heuglijk feit, maar ook zal het Utrechtse orkest Tutti Saxi het evenement opvrolijken met swingende muziek. Daarnaast zijn diverse kramen aanwezig in de Tuinderij.

Tien jaar geleden is Luuk Schouten, tuinder bij Eyckenstein, begonnen met zijn tuin in Maartensdijk. Na 15 jaar te hebben gewerkt bij een adviesbureau 'in het milieu', zoals hij dat noemt, kwam een mooie kans voorbij om bij Eyckenstein te gaan werken. Tot eind 2005 was een gedeelte van de moestuin nog in gebruik bij de eigenaar van landgoed Eyckenstein. Begin 2006 is Luuk Schouten op deze historische plek gestart met Tuinderij Eyckenstein. Opslag, struiken en bramen zijn verwijderd, de hekken hersteld, de waterleiding is aangelegd. De kwaliteit van de grond wordt (verder) verbeterd met compost, biologische mest en groenbemester. Er wordt gezaaid, geplant en geoogst en natuurlijk gegeten. Schouten kreeg direct een grote verantwoording over het stuk land van, toen, 4.000 m2. Er was lange tijd niets gedaan aan de tuin en veel moest worden hersteld op het land. Schouten: 'Wij begonnen met het project 'Historische Moestuin'. De grote vraag was wat wij met de tuin wilden. In 2006/2007 ben ik met een groep vrijwilligers begonnen met herstelwerkzaamheden en hebben wij perzikbomen tegen de muur geplant. Omdat het zoveel werk is, kunnen wij niet elk jaar iets nieuws aanpakken, dus in 2011 werd de oranjerie gerestaureerd en vorig jaar zijn de kassen aangepakt'.

Vrienden
Om voldoende fondsen binnen te krijgen is voor de tuinderij een stichting opgericht, waarbij onder andere de familie van Boetzelaer en Luuk Schouten in het bestuur zitting hebben. Voor de Vrienden van de Stichting komt een paar keer per jaar een nieuwsbrief uit, zodat iedereen van het reilen en zeilen op de hoogte is. Schouten: 'Íedereen die aangeeft de nieuwsbrief te willen ontvangen, wordt door de stichting als vriend beschouwd. Aan hen vragen wij dan ook als eerste een donatie te doen, mocht daar een reden voor zijn. Verdere inkomsten verkrijgen wij door verkoop van allerlei soorten groenten, vers uit de tuin, zoals radijsjes, raapstelen, paksoi, knoflook, courgettes, acht soorten aardappelen, bieten en bonen. Elke zaterdag tot half oktober vindt verkoop plaats van deze biologische producten'.

Eerste oogst
Op zaterdag 14 mei vindt verkoop plaats van de eerste oogst van 2016. Schouten: 'Het belooft zaterdag een topdag te worden. Behalve muziek, tussen 12.00 en 14.00 uur, is Pauline Schouten aanwezig met een kraam met gebruikskeramiek en VELT (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) is aanwezig met een kraam met boeken over ecologisch tuinieren'. Ook is er koffie en thee te verkrijgen en zelfgemaakte rabarbertaart en rabarberjam. Yvonne en Sanne (vrijwilligers) zorgen voor twee verschillende voorjaarssoepen. Ook Agnes Kruiden is natuurlijk aanwezig met haar producten. Bezoekers zijn van 10.00 tot 16.00 uur hartelijk welkoom aan de Dorpsweg 264 in Maartensdijk.