Merelmannetje warmt zich in de vroege ochtendzon.
Merelmannetje warmt zich in de vroege ochtendzon. foto: Wim Westland

Vroege vogelwandeling IVN De Bilt

Algemeen Natuur & Milieu

IVN De Bilt e.o. organiseert zondag 17 april de traditionele vroege vogelwandeling op landgoed Oostbroek. Door het gevarieerde landschap denkt men een grote verscheidenheid aan vogels te kunnen zien en horen, want in deze periode van het jaar zingen de vogels dat het een lieve lust is. De bomen staan nog niet volop in het blad, en de vogels zijn dan ook nog eens het best in beeld te krijgen.

De wandeling is voor de beginnende vogelaar een goede gelegenheid om een aantal kenmerkende vogelsoorten van park en bos te onderscheiden aan hun zang. Voor de meer ervaren vogelkenner is het een goede gelegenheid om de kennis aan vogelgeluiden op te frissen en verder uit te breiden. Wie weet is de Appelvink of de Kleine bonte specht te zien. Dit zijn vogels die bekend staan als 'obscure' en lastig waarneembare soorten. Verder wordt gehoopt op een ontmoeting met de leuke minifuut Dodaars, de Groene specht en Boomklever. En dan nog al die andere soorten die inmiddels zijn geland of zijn blijven overwinteren zoals de Tjif-tjaf, Zwartkop, Mezensoorten en roofvogels als Buizerd en Havik. Mits de weersomstandigheden meezitten, is er op 17 april op Oostbroek een imponerend ochtendconcert van circa 30 soorten zangvogels te horen.

De wandeling wordt begeleid door deskundige IVN natuurgidsen in samenwerking met de Vogelwacht Utrecht. Deelname is gratis en vooraanmelding is niet nodig. Gestart wordt op zondag 17 april, om 6.00 uur in de ochtend op de parkeerplaats bij het Koetshuis van Landgoed Oostbroek. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Voor nadere informatie: Jaap Milius (030 2288636). Zie ook www.ivndebilt.nl