Emmaus draait voornamelijk op de inzet van vrijwilligers.
Emmaus draait voornamelijk op de inzet van vrijwilligers.

Emmaus Bilthoven bestaat 35 jaar

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Dinsdag 15 maart viert Emmaus Bilthoven haar 35-jarig bestaan. Deze dag wordt op bescheiden wijze herdacht, maar wel met een feestelijk tintje. Iedere bezoeker zal namelijk worden verrast met een leuke attentie.

Ooit begonnen Jan en Liesbeth Wilken, grondleggers van Emmaus Bilthoven, hun winkel in Bilthoven. Omdat de zaken goed liepen, konden zij al het pand al snel aankopen. Van lieverlee groeide de winkel aan de Julianalaan verder en verder uit en na 35 jaar beslaat het winkeloppervlak zo'n 950 m2 en het kantoor ongeveer 50 m2. En na al die jaren lopen vele klanten nog steeds in en uit, sommigen zelfs twee keer per dag.

Handelaren
Eén van die vaste klanten is Henk Bekkers, inwoner van Bilthoven en tevens eigenaar van een speelgoedmuseum in Veenendaal. Hij vertelt: 'Tweemaal per dag kom ik hier langs, om te zien of er iets van mijn gading bij is. De winkel opent haar deuren om 14.00 uur en prompt sta ik bij Emmaus voor de deur. Meestal komen om deze tijd de grote jongens, zeg maar de echte handelaren, en voor je het weet hebben zij het interessantste voor je neus weggekaapt. Als ik om 15.00 uur zou komen, is alles weg. Na mijn eerste ronde kom ik aan het eind van de middag nog een keer langs'. Ook Mirjam van Dijk uit Bilthoven is vaste klant. Van Dijk: 'Zo vaak als Henk kom ik hier niet hoor. Meestal ben ik hier zo'n twee keer in de week te vinden. En vaak vind ik wel iets van mijn gading. Ik vind het belangrijk dat een product nog een tweede, of derde leven krijgt en bovendien is het altijd spannend wat je tegenkomt'. Bekkers vult Van Dijk direct aan: 'Daar ben ik het helemaal mee eens. Je zoekt en je speurt en opeens vind je iets dat leuk is, of misschien wel iets zeldzaams. Geweldig! Vaak gaat dat dan linea recta mijn speelgoedmuseum in'. Soms lopen klanten ook tegen iets aan dat zij toevallig net nodig hebben. Van Dijk: 'Een tijdje terug had ik twee dezelfde bijzettafeltjes nodig, maar kon er maar ééntje vinden. Drie weken later loop ik bij Emmaus precies tegen het tafeltje aan dat ik nodig had. Mooi toch?'.

Vrijwilligers
In de winkel van Emmaus is het een drukte van jewelste. Ongeveer 70 vrijwilligers en drie betaalde krachten doen elke week hun best om het de klant naar de zin te maken. Frank, coördinator binnen de winkel: 'Veel vrijwilligers vinden het fijn om bij Emmaus te werken, of zij nu één dagdeel werken, of een aantal dagen. Onze oudste vrijwilligster is 85 jaar en werkt hier elke zatermiddag, anderen werken weer meerdere dagdelen. Er is ook voor ieder wat wils. Sylvester zoekt lego uit, weer een ander zoekt de binnengekomen kleding uit. Iedereen kan hier eigenlijk wel iets doen. Marian, eén van de vrijwillgsters vertelt: 'Voor mij is dit echt de leukste dag van de week, de omgang met mensen, de leuke verhalen die je hoort van klanten. Thuis schrijf ik hier dan weer gedichten over, en éénmaal per jaar lees ik deze dan voor'.

Het bestuur van Emmaus Bilthoven bestaat uit zes personen. Zij zorgen dat alles reilt en zeilt binnen de winkel. Monique de Blaey, bestuurslid: 'Veel van het geld dat wij binnenhalen gaat naar goede doelen, zowel in Nederland als in het buitenland. Onze projectcommissie heeft vorig jaar 132.000 euro uitgegeven aan allerlei projecten. Dit geld is onder andere besteed aan een project in Cambodja en aan sanitatie voor kinderen op school in derdewereldlanden, maar wij hebben ook veel projecten lopen in Roemenië en natuurlijk in Nederland zelf'.

Ondanks de 70 vrijwilligers die bij Emmaus werken, is het bestuur nog steeds op zoek naar mensen voor specifieke functies, zoals medewerkers secretariaat en PR. Bent u geïnteresseerd in een vrijwilligersfunctie bij Emmaus, dan kunt u mailen naar: www.emmausbilthoven@gmail.com