Als alles meeloopt hebben we een optocht.
Als alles meeloopt hebben we een optocht.

Als alles meeloopt hebben we een optocht

Algemeen

Het was Koningsdag en om 7 uur reed de geluidswagen van de Oranjevereniging door Westbroek voor een reveille. Toch hadden de inwoners dit jaar niet echt een reden om vroeg op te staan, want de allegorische optocht zou dit keer niet voorbij komen.

Voor Koningsdag pakt Westbroek traditiegetrouw flink uit. Het Oranjefeest wordt uitgesmeerd over meerdere dagen en veel programmapunten keren jaarlijks terug. Maar tijden veranderen. Regelgeving en vergunningen worden almaar strikter en ingewikkelder. Voor de organisatie is het dientengevolge steeds lastiger om een gezellig dorpsfeest te organiseren. Dit jaar ontstond bij velen onrust omdat er een belangrijke activiteit uit het programma van de Oranjevereniging was verdwenen! Waar Was De Ooticht?

Een groep ouderen uit het dorp kwam in opstand. Met demonstratieborden organiseerden zij een ‘spontane optocht’. Voorop reed een gangmaker met muziek. Uit de luidspreker klonk: ‘Alles moet anders…’ Achter de muziek aan kwamen wandelaars met rollator, in de rolstoel of op de scootmobiel, behangen met leuzen: ‘Hoe ouder, hoe gekker’ en ‘Ook op m’n scoot, doe ik het goed’. Eén van de deelnemers had er veel voor over om mee te doen: ‘Operatie aan m’n zij, toch ben ik er bij’. Twee mannen trokken een oude melkkar achter zich aan, speciaal voor de gelegenheid opgeknapt. Het liep niet makkelijk, want af en toe trok er een wiel scheef. Toch riepen zij: ‘Wij willen jullie motiveren, hou de optocht in eren’. Om anderen op te porren was de oproep ‘Zien we jullie in 2025 ook?’ en ‘Sluit je aan...’ Dat gebeurde royaal en er verzamelden zich meer enthousiaste dorpsgenoten, oproerkraaiers uit Westbroek, in oranje of in ’t rood. Geel-zwart volgde een bij: ‘Ik ben er bij’. Jonge muzikanten van De Vriendenkring bliezen vrolijke noten als ‘noot-geval’ en ‘noot-te-kraker’. Er liep een eendje ‘in haar eentje’. Er haakte zelfs een hele groep met een lange ketting aan: ‘Iedereen weer terug in de optocht! Het werkt als een kettingreactie, sluit aan!’ Mensen stonden aan de weg en er werd zelfs champagne geschonken om het initiatief te vieren, het feest van de saamhorigheid. Zo werden ideeën geboren voor het volgende jaar: ‘Fiets, kruiwagen, voet, alles is goed’. Meedoen hoeft niet ingewikkeld te zijn: ‘Denk niet groot, maar juist klein’. Een groepje in goud gehuld riep: ‘Geen optocht in Westbroek, dat is toch foud. Dat willen wij niet missen, voor geen goud’. Een allegorische optocht, het ging er steeds meer op lijken, want al met al geldt: ‘Als alles meeloopt hebben we een optocht’. 

Bij het naderen van de dorpskern groeide de stoet. Vrolijke mensen met een missie. Samen bereikten ze het feestterrein. Daar, aan de koffietafel, kwamen jong en oud samen. Er werden oranjetompouce en roomsoes geserveerd met een glaasje oranjebitter. De tongen kwamen los. Hoe was het zover gekomen? ‘Wij kunnen de optocht toch niet missen! De voorbereidingen werken verbindend. Er is de voorpret. Mensen ontmoeten elkaar, ook aan de weg. Verre familieleden komen vaak over, juist vanwege de optocht’. Er werd gesproken over vergunningen, verzekeringen, de kosten… Over nieuwe regels, met daardoor minder deelnemers… Het idee van de demonstratie was ontstaan tijdens het Oranje uitje voor de 55 plussers, in de bus. Rebels met een modern tintje; om ideeën te delen was een app aangemaakt. De ouderen brachten allerlei tips in voor de toekomst: ‘Betrek de school erbij en schrijf verenigingen aan om mee te doen. Dat is een mooie promotie” en ‘Houd het vooral simpel!’ 

Tot ieders verrassing toverde het bestuur van de Oranjevereniging een wisselbeker tevoorschijn. Vanwege het bijzondere initiatief werd die uitgereikt aan de ‘55+-oudjes’. Bovendien kwam de belofte los om volgend jaar de optocht in ere te herstellen!!! De tent kleurde oranjerood. In hun rode jasjes speelde Muziekvereniging De Vriendenkring het Wilhelmus. Alle oranje feestgangers gingen staan en zongen uit volle borst mee.

Het enthousiasme, de blijdschap, het deed me terugbladeren in het fotoarchief van Wout van Winssen. Daar vond ik een foto van de optocht op Koninginnedag 31 augustus 1907. Onder leiding van burgemeester Geusendam liepen toen de dorpsgenoten met veel vlagvertoon over de dijk. Voorop marcheerde veldwachter van Ee, daarachter kwam het dorpsbestuur samen met de schooljeugd. Uitermate feestelijk en niet te ingewikkeld.

(Karien Scholten)