Heel veel drukte.
Heel veel drukte.

Overal dealtjes op Koningsdag

Algemeen

Achter Jagtlust (Bilthoven) verkopen kinderen onder toezicht van hun ouders oude rommel van zolder. Een jongetje bestudeert vakkundig bezoekers en pakt bij elke passant iets anders van zijn kleed waarvan hij denkt dat hij het kan aasmeren. De deal: de kinderen moesten troep opruimen thuis en als tegenprestatie mogen ze de opbrengst van de verkoop houden als zakgeld.

Even verderop staat een mobiele toiletunit. Ook hier is de deal duidelijk: bezoekers met hoge nood mogen hun lading lossen in het hokje en betalen als tegenprestatie 50 cent aan de beheerder die tevreden met een buidel vol muntjes rammelt. De flinke opbrengst komt niet zozeer van de kinderen die hun troep verkopen. Maar van de vele mensen aan de voorkant van Jagtlust.

Aan de overkant van de Soestdijkseweg is een circuit voor paarden met een karretje erachter. Telkens na een paar rondjes rennen met zo’n raar Anky-van-Grunsven-loopje (wie heeft ooit bedacht om paarden zo te laten lopen) moeten ze stilstaan bij een begeleider die hen opvangt en hen meteen een koekje toestopt. Halt, braaf. 

Een jongen stapt een kooi van gespannen net in waar hij met een knuppel ballen het net in slaat die een man in een werpautomaat stopt. De jongen heeft zo te zien vaker geslagen en mept elke bal snoeihard richting de man bij de werpautomaat. De man biedt hem een deal aan: niet meer naar mij slaan, dan mag je nog wat langer doorslaan. 

Op het veld zijn nog meer spelen voor kinderen. Zij krijgen er geen genoeg van. Hun ouders willen weg, maar slimme kinderen speuren de omgeving af. Als zij geluk hebben, spotten ze bekenden. Die kunnen ze naar het spel halen en de ouders onderling met elkaar laten kletsen. Ga maar praten, braaf.

Op het hoofdveld direct voor Jagtlust is een overdekt podium voor optredens. Hier staan en zitten honderden mensen. Ook hier lijken sommigen het wel gezien te hebben en weg te willen terwijl de ander het nog veel te gezellig vindt. Die schenkt de verveelde partner dan gauw wat bij uit een meegenomen fles Jägermeister. Ga maar drinken, braaf.

Er wordt sowieso heel wat gedronken. Mensen delen bier uit gekochte maatbekers met elkaar. Het ziet er wat onsmakelijk uit omdat de maatbekers gevuld lijken met urine als het schuim is platgeslagen. Een kind kijkt constant naar twee maatbekers die zijn ouders met vrienden delen. Nee hij mag nog geen bier drinken. Hij krijgt een snoepje, net als de paarden op het veld aan de overkant. Van het bier afblijven, braaf.

Een man, vrouw en hun zoontje lopen weg van het feestgedruis. De man tikt zijn vrouw met de ongebruikte paraplu op de kont, en zegt hardop: ‘Mama heeft lekkere billen’. Mama kijkt gegeneerd om of anderen het gehoord hebben. (Ja!) Ze kijkt haar man even boos en dan schalks aan: ‘als jij mond houdt, krijg je straks wat lekkers’.

Het was beregezellig maar allemaal wel erg ‘wit’ terwijl we zo’n kleurrijke gemeente hebben. Zou een mooie deal zijn: met een wat diverser muziekprogramma, is Koningsdag volgend jaar echt voor iedereen zoals het bedoeld is.         (Floris Bijlsma)


Heel veel drukte. 


Bier uit Maatbekers. 

Koningsdag in De Bilt: oranje en ‘wit’.
Bier uit Maatbekers.