Bonte vliegenvanger. (foto Jaap Milius)
Bonte vliegenvanger. (foto Jaap Milius)

Bijzondere vogels op vroege vogelwandeling

Algemeen

Zaterdag 20 april om zes uur (een halfuur voor zonsopgang) begonnen 16 deelnemers aan de Vroege-vogelwandeling onder begeleiding van deskundige vogelaars van De Vogelwacht. 

De start was in Beukenburg waar de vogels van bos en open veld de groep trakteerden op een uitbundig concert als dagopening. Merel, zanglijster, koolmees, winterkoninkje en boompieper gingen de competitie aan om het hoogste lied. Na de slotakkoorden, konden ze de vogelsoorten apart en meer geïsoleerd beluisteren en leren herkennen. Bijzondere waarnemingen waren een rustende bosuil, bakkeleiende goudhaantjes, een paartje appelvinken, en de zwarte en de grote bonte specht die af en aan vloog naar zijn nestholte. 

Na twee uur ging de wandeling naar de iets verderop gelegen Hoogekampseplas. Nog geen week geleden was er door Het Utrechts Landschap een oeverwand aangelegd. Grote vraag was of daar al oeverzwaluwen te zien zouden zijn en of de Ross’ gans nog foerageerde in het gebied en de witoogeend nog in de plas zou zitten. De hoge verwachtingen werden meer dan waargemaakt. Want naast nog zo’n zes andere soorten eenden, werden de vogelaars gefêteerd op een sierlijk overvliegende zwarte stern, en een jagende havik die de watervogels even in rep en roer bracht. ‘Al met al een zeer geslaagde excursie in twee prachtige gebieden die onze gemeente rijk is.’ 

De vogeltelling bleef op een totaal van meer dan zestig verschillende soorten steken en dat is een mooie oogst.