Lanny Olie vertelt over de verschillende mogelijkheden waarop je kunt afkoppelen en over het opvangen van water in de tuin.
Lanny Olie vertelt over de verschillende mogelijkheden waarop je kunt afkoppelen en over het opvangen van water in de tuin.

Koppel je regenpijp af

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op zaterdag 27 mei werd een presentatie over het afkoppelen van een regenpijp gegeven. In Westbroek koppelde regenwateradviseur Lanny Olie live en in aanwezigheid van ongeveer 30 belangstellenden, waaronder burgemeester Sjoerd Potters, een regenpijp af. 

Lanny Olie vertelde hierbij: ‘Omdat ons weer warmer en droger wordt krijgen we, vanwege de verdamping, steeds meer piekbuien. Deze piekbuien, die steeds heviger worden, veroorzaken grote problemen bij de waterzuivering. Er is niet altijd voldoende capaciteit om tijdens zo’n hevige bui al deze miljoenen liters regenwater te zuiveren. Vol is nu eenmaal vol en net als bij een regenton moet er dan gebruik van een overstort gemaakt worden. Voor de waterzuivering is deze overstort natuurwater. Dit overtollig ongezuiverde rioolwater is vervuild met antibiotica, drugresten, chemoresten, vetten en chemicaliën en stroomt via een bergbezinkbassin naar een plas, sloot, rivier of meer. Dat is op zijn zachts gezegd niet best maar het kan tijdens zo’n piekbui helaas niet anders. Dit natuurwater is onderdeel van een voedselketen voor vogels, vissen en heel veel ander leven. U kunt zich wel voorstellen dat dit niet goed is voor het milieu en daarmee onze leefomgeving’. Naast de demonstratie vertelde Lanny over de verschillende mogelijkheden waarop je kunt afkoppelen en over het opvangen van water in de tuin. Er was voldoende tijd om vragen over de mogelijkheden te stellen. Dit project is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. 

Lanny Olie: ‘Zaag de regenpijp door, gebruik las- en verbindingsstukken en leidt het regenwater naar een plek in de tuin waar het goed kan wegzakken.