Poppe en Bruun hopen dat met de overhandiging van de cheque de lege schappen weer gevuld kunnen worden.
Poppe en Bruun hopen dat met de overhandiging van de cheque de lege schappen weer gevuld kunnen worden.

Bijdrage voor Voedselbank

Algemeen

door Henk van de Bunt

De leerlingen van groep 4-5 van Basisschool De Nijepoort in Groenekan hebben al dansend een bedrag van maar liefst 800 euro bij elkaar gebracht voor De Voedselbank De Bilt. 

Afgelopen maandag brachten leerlingen Poppe en Bruun, samen met juf Martine Krever, dit naar het gebouw van de Voedselbank aan de Molenkamp, waar zij een rondleiding kregen door Voedselbank-bestuurslid Trudie Siegerink en vrijwilliger Roelof de Boer. 

Gastles
Deze actie werd mogelijk doordat een student van de Hogeschool Amersfoort Maaike Krever - de dochter van juf Martine - het plan bedacht om een dance-event te organiseren, waarbij de leerlingen zich door opa’s en oma’s, buren en kennissen lieten sponsoren om te gaan dansen. Gezond bewegen voor een goed doel. Een telefoontje van juf Martine maakte het mogelijk dat er in de klas vanuit de Voedselbank een gastles gegeven werd. Vrijwilliger Roelof liet de leerlingen de Voedselbank-bus zien waarmee (een deel van) het eten voor ruim 140 gezinnen in onze gemeente wordt opgehaald. Tevens werd er in de klas uitgelegd hoe de Voedselbank aan voldoende eten probeert te komen. Het is, volgens de juf, belangrijk om leerlingen kennis te laten maken met liefdadigheid. De kinderen krijgen zo begrip van de wereld en dus van de realiteit en hoe ze vriendelijk genoeg kunnen zijn om elkaar in de samenleving te helpen.

Voedselbank
De Voedselbank heeft verschillende doelstellingen; bekend is het gratis weggeven van eten aan mensen, die onvoldoende budget hebben om de wekelijkse boodschappen te betalen. Armoede in Nederland is helaas groeiende, en de oorzaken zijn divers: chronische ziekte, een faillissement, echtscheiding, de weg niet weten in het doolhof van regelingen. Of bijvoorbeeld de toeslagen-affaire, die ook een aantal inwoners van gemeente De Bilt raakte. Ook door de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en de groeiende inflatie komen er wekelijks weer enkele gezinnen bij die een beroep doen op de Voedselbank.

Verspilling
Minder bekend is dat De Voedselbank zich ook inzet om verspilling van goed voedsel tegen te gaan. In 2020 zamelde De Voedselbank ca. 44 miljoen producten in met een totale waarde van 74 miljoen euro. Dat is 1,5 % van de totale waarde van voedsel dat jaarlijks wordt verspild in Nederland. Dit wordt echter een steeds lastiger opgave. Terwijl de gewone supermarkten steeds meer eten vlak voor het niet meer verkocht mag worden met korting verkopen, zorgt de opkomst van boodschappen-bezorgdiensten er juist voor dat er veel voedsel onverkocht in hun magazijnen blijft liggen. Ook online-winkels willen hun klanten geen ‘nee’ verkopen, want dat is slecht voor hun klandizie. Zij hebben daarom meer op voorraad dan zij zelf inschatten te verkopen. Online-winkels kunnen juist doordat zij online verkopen geen sticker met ’50 % korting’ op hun kort-houdbare producten plakken. Voedselbanken proberen dat overschot in te zamelen en geven het gratis weg aan de mensen die dat nodig hebben.

Nijepoort
De Voedselbank is erg blij met de actie van groep 4-5 van De Nijepoort. Hun donatie is zéér welkom. Hoewel de Voedselbank-bus dagelijks voedsel binnenbrengt, is vooraf nooit bekend om welke producten het gaat en of dat genoeg is om 140 gezinnen een gezond en gevarieerd pakket te kunnen geven. Vrijwilliger Roelof denkt dat de donatie gebruikt kan worden om producten te kopen die De Voedselbank standaard weinig binnenkrijgt. Hij hoopt met het bedrag gezonde lang-houdbare producten te kunnen kopen, zoals pasta, rijst, en op dit moment met name ook glutenvrije producten.

De Nijepoort-actie is letterlijk een schoolvoorbeeld van hoe ‘je inzetten voor een goed doel’ ook gewoon gezellig, gezond en verbindend kan zijn. Wie ook een actie wil organiseren, iets doneren of vrijwilligerswerk wil komen doen kan vrijblijvend contact opnemen met De Voedselbank: hulp is meer dan welkom. 

!