Volop belangstelling voor water, lucht, vuur en aarde.
Volop belangstelling voor water, lucht, vuur en aarde.

Interactief muziekspektakel in Het Lichtruim

Algemeen

Afgelopen weken heeft Raw Resonance bijna alle basisscholen van De Bilt bezocht. Zij gaven een workshop in de klassen over ritme, muziek en vier elementen. Daarna bezochten de leerlingen van de groepen 3, 4 en 5 een fantastisch, interactief muziekspektakel in het theater van Het Lichtruim.

Raw Resonance is een collectief van professionele muzikanten en zij zijn ervaren workshopleiders. Zij namen de kinderen mee in een ervaring van samen musiceren; eerst in de eigen school en later ook in het theater.

Vanuit de vier elementen water, lucht, vuur en aarde ontstaat het gespeelde muziekverhaal. Elk kind hoorde al bij een element en vormde samen met de groep een ’stam’. Zo had je Hum: aarde, Waya: water, en Wahisha: lucht. Vuur was de vulkaan, zichtbaar op het toneel en werd door de technicus bediend met klank en licht.

Duidelijk was, al op het plein voor het Lichtruim bij aankomst van de kinderen, te zien dat de kinderen vol energie en enthousiasme het avontuur aan wilden gaan. Ze klapten buiten op hun benen of met hun voeten het ritme en stonden letterlijk te trappelen om verder te gaan in het theater met de muzikanten. Daar werd elke leerling met een kleine streep of teken geschminkt, zodat je ’stam’ zichtbaar was. Daarna mochten ze naar binnen, waar alleen het vuur van de vulkaan zichtbaar was. De trommels stond klaar. Omgekeerde zwarte emmers met daaronder trommelstokken en een ritme-ei. Een instrument voor iedere leerling aanwezig. De muzikanten vertelden hun verhaal van de elementen. Iedereen kon mee trommelen met of zonder ritmegevoel.

De kinderen voelden zich veilig door de uitstralingskracht van de muzikanten. Hebzucht en jaloezie veranderden in andere oplossingen en mogelijkheden. Een vraag was: hoe kunnen we met elkaar voorkomen dat dit kan gebeuren? Rake opmerkingen van de kinderen als: Wees lief voor elkaar en ga met elkaar praten en ga samenwerken en zorg voor Vrede. Ontroerend en zeer actueel, nu met de klimaatverandering, de oorlogen en voedselnood op de wereld.

Uiteindelijk liep het in deze voorstelling van De Vulkaan goed af. De kinderen zongen en trommelden de wereld naar een goed einde. De aanwezige ouders lieten duidelijk blijken onder de indruk te zijn van deze bijzondere voorstelling. Begeleid door de fantastische muzikanten van Raw Resonance.        (Frankie van Sluijs - lid Kids werkgroep)

!