Door de landelijke ligging is de toren van de brandweerkazerne Maartensdijk één van de herkenningspunten binnen de gemeente.
Door de landelijke ligging is de toren van de brandweerkazerne Maartensdijk één van de herkenningspunten binnen de gemeente.

Restauratie Brandweerkazerne Maartensdijk gerealiseerd

Algemeen

door Henk van de Bunt

De monumentale brandweerpost aan de Koningin Wilhelminaweg in Maartensdijk is gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor nieuwe bluswagens. Al geruime tijd daarvoor rukte de brandweer uit vanuit een tijdelijke post aan de Industrieweg.

De brandweerpost in Maartensdijk heeft een monumentenstatus. Na een voorbereiding van ongeveer 3 jaar werd er in mei 2021 gestart met de restauratie/uitbreiding: er werd een nieuwe stalling bijgebouwd voor de nieuwe voertuigen en het pand zelf werd gemoderniseerd, waardoor er ook voldaan werd aan de huidige ARBO wetgeving. De restauratie werd uitgevoerd met behoud van zijn specifieke kenmerken.

Slangen
Het oorspronkelijke gebouw is in 1940 door architect Ch.L. Quéré in traditionalistische stijl ontworpen. Het gebouw was deels vrijstaand, deels vast gebouwd aan een voormalige dienstwoning, die buiten de bescherming valt. De kazerne is uitgevoerd met een toren ten behoeve van het drogen van de slangen. Door de landelijke ligging is de toren één van de herkenningspunten binnen de gemeente.

Realisatie
De nieuwe bluswagens, waar het personeel intensief mee getraind heeft, zijn al operationeel. De wagens zijn groter waardoor de bestaande brandweerpost moest worden aangepast en uitgebreid. Eén van de blusvoertuigen kan worden ingezet bij bosbranden.

Naast de gerestaureerde oude brandweerkazerne is een nieuwe stalling voor de blusvoertuigen verrezen.