Logo vierklank.nl
De omslag met Villa Nimmerdor.
De omslag met Villa Nimmerdor.

Bordeel in Bilthoven

Twintig jaar lang, tussen 1974 en 1994 was aan de Nachtegaallaan in Bilthoven een nachtclub gevestigd, waarin bezoekers met een gevulde portemonnee kennis konden maken met ‘nieuwe leefvormen’. 

Niemand in de omgeving had gedacht dat de in 1906 gebouwde chique villa ‘Nimmerdor’ later nog als ‘Florence Hill’ een bruisend leven zou huisvesten. Sommigen spraken van schande, anderen vonden het wel rustig. Achter de villa was een parkeerplaats, waar dure auto’s werden gesignaleerd. Sommige zelfs met een CD-kenteken. In het juninummer van De Biltse Grift valt alles te lezen over deze villa in een artikel van Gerrit Bloothooft. 

Evert Theunissen kwam tijdens wandelingen in de Ridderoordse en Eijkensteinse bossen langs boerderijen met opmerkelijke namen, als de Middag, de Avond en de Morgen. Hij ging zich verdiepen in deze boerderijen in Bilthoven-Noord en schreef daarover een interessant verhaal. 

De waterweg Biltse Grift blijft boeien. Dat er een rijke geschiedenis ligt, blijkt wel uit een tweeluik dat Kees Floor schreef over de Biltse sluiswachters. In het juninummer deel één: De sluiswachters in de 19e eeuw. Henk Strietman woonde zelfs aan dit water en zette zijn herinneringen op papier in ‘Aan de oever van de Grift’. 

Wellicht herinnert men zich nog wel het Chinese restaurant aan het Emmaplein. Oudere bewoners weten dat dit vroeger ‘melksalon De Bonte Koe’ was. Abe Postema gaat in zijn rubriek ‘Toen en Nu’ dieper in op het verleden van de parkeerplaats aan het Emmaplein. En tenslotte belicht Wim Krommenhoek een bijzondere Art Deco grafsteen op Den en Rust. 

Met gevarieerde onderwerpen over de geschiedenis van Bilthoven en De Bilt ligt het juninummer van De Biltse Grift vanaf 15 juni bij de Bilthovense Boekhandel en Bruna in Bilthoven en bij The Read Shop in De Bilt.  (H.A. L’Honoré Naber)

Meer berichten