Burgemeester Sjoerd Potters belt een van de 10 decorandi.
Burgemeester Sjoerd Potters belt een van de 10 decorandi. Foto: Henk vd Bunt

Lintjesregen 2020 per telefoon

Algemeen

Vrijdag 24 april werden 3060 Nederlanders onderscheiden met een lintje. Deze mensen ontvingen een onderscheiding omdat ze een bijzondere daad hebben verricht, lange tijd vrijwilligerswerk hebben gedaan of een speciale militaire prestatie hebben geleverd.

Vanwege het coronavirus belden burgemeesters dit jaar alle mensen die een lintje ontvingen in hun stad of dorp persoonlijk. De daadwerkelijke uitreiking van het lintje is op een later moment. Er wordt gezocht naar één landelijk moment waarop dat alsnog kan gebeuren, in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s van de gedecoreerden om de versierselen op te spelden. Iets meer dan één op de drie gedecoreerden is vrouw: 1071 vrouwen en 1989 mannen kregen een lintje. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. 

De Bilt
In de gemeente De Bilt zijn er 10 decorandi. Burgemeester Sjoerd Potters heeft ze alle tien gebeld. Dit moest gebeuren voor 13.00 uur. Reden hiervoor is, dat de Staatscourant na 13.00 uur alle namen van decorandi ging publiceren. Op het met de voorsteller(s) afgesproken tijdstip belde secretaresse Annemiek Bovée de decorandus om haar of hem door te verbinden met burgemeester. Sjoerd Potters, die vertelde dat het Zijne Majesteit heeft behaagd hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (8x), Ridder in de Orde van Oranje Nassau (1x) en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1x). Op het moment dat de burgemeester de telefoon neerlegde belde Annemiek vervolgens de bode. Die bezorgde bij de decorandus een mooie bos oranje bloemen en een plak chocolade met daarop de onderscheiding die men heeft ontvangen.

[door Henk van de Bunt]

Frans Dirk van den Brink werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege 27 jaar lid van de vrijwillige brandweer en buiten de brandweer om zette hij zich in voor de kerk als diaken en verzorgt hij het kosterschap in d’Amandelboom (sinds 2012).
De heer Peter Dijs werd lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege een 32 jarig bestuurslidmaatschap binnen de belangenvereniging Weltevreden (De Bilt), waarvan 16 jaar als voorzitter. De belangenvereniging werkt actief mee aan veiligheid, sociale cohesie en duurzaamheid in de wijk Weltevreden-Zuid.
Matthijs Johan Groot werd Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege 38 jaar vrijwillig brandweerman post Tienhoven/Westbroek, waarbij hij zich heeft opgewerkt tot Brandmeester; hij was van 2003 tot 2015 postcommandant en verrichtte verder vrijwilligerswerk bij korfbalvereniging D.O.S. (W), bij de Wielerronde Westbroek en bij de Ned. Herv. Kerk aldaar.
Michel Hagenbeek (Wijkagent basisteam Oost-Zeeburg) werd lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1999 Bestuurslid Survivalteam Fit Zeist, medeoprichter van de Amsterdamse Politie Gym-Sportvereniging, hij zet zich in voor een liefdadigheids- en veteranenorganisatie die services verleent en evenementen organiseert voor gewonde veteranen van de militaire acties na 11 september 2001 en hij organiseert voor een zorgorganisatie in de regio Amsterdam, diverse activiteiten, waarbij hij kwetsbare burgers zich meer focussen op hun krachten dan op hun tekortkomingen.
Adriaan Pieter Hoogendoorn werd lid in de Orde van Oranje-Nassau; Adriaan is al 22 jaar beheerder van het Dorpshuis Hollandsche Rading en penningmeester van Stichting Dorpshuis Hollandsche Rading.
Jan Hendrik Jacobse werd lid in de Orde van Oranje-Nassau; hij heeft zich 42 jaar lang ingezet voor de brandweer (post De Bilt/Bilthoven), heeft opleidingen gevolgd en zich opgewerkt naar Hoofdbrandwacht. Jacobse was jarenlang voorzitter van de Vereniging Vrijwillige brandweer.
De al 28 jaar in Maartensdijk wonende Gerard Pieter Landwaart werd lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is sinds 2014 Secretaris van Ondernemend Wijdemeren, was secretaris van winkeliersvereniging ‘s-Gravenland; is penningsmeester geweest bij de School met de Bijbel te Maartensdijk en penningmeester van de Nederlandse Patiëntenvereniging.
Prof. dr. G.J.A. Offerhaus werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij heeft zijn verdiensten gehaald als expert op het gebied van gastro-intestinale pathologie en heeft internationale erkenning als wetenschapper; zitting in internationale expert meetings; publiceerde meer dan 450 artikelen in internationale tijdschriften en schreef mee aan hoofdstukken in meer dan 20 boeken. 40 promovendi uit 7 verschillende landen promoveerden bij de heer Offerhaus en hij heeft Nederland vertegenwoordigd in veel internationale projecten.
Ricus Peetoom werd lid in de Orde van Oranje-Nassau; Ricus zet zich al 25 jaar in voor belangenvereniging Weltevreden; hij legt contacten met nieuwe wijkbewoners, heeft oog voor mensen, die ziek zijn of geïsoleerd raken, heeft zich sterk gemaakt voor energiezuinige verlichting die de wijk veiliger maakt en heeft bijgedragen aan de website en aan een effectieve buurtapp.
Mevr.mr.Tineke Valk-Stikker werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij werkt 30 jaar bij GGZ. En heeft zich de afgelopen 20 jaar vrijwillig ingezet bij diverse activiteiten voor GGZ Nederland; zij heeft boeken geschreven; handboek wetgeving forensische psychiatrie, vraagbaak psychiatrie en recht. Zij leverde een belangrijke bijdrage aan Querido project in de GGZ en was van 2001 tot 2015 bestuurslid van de Elisabeth Otter Knoll Stichting. In een complexe situatie van veranderende wetgeving heeft zij bewoners van een verzorgingshuis ondersteund bij het vinden van een nieuwe woonplek en haar juridische kennis ingezet bij het omgaan met belangrijke wetswijzigingen in die periode.