Afbeelding
Foto: Lex van Boetzelaer

Aan de slag op Utrechtse buitenplaatsen tijdens NLdoet

Algemeen

Op 13 en 14 maart is het weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Landschap Erfgoed Utrecht zet de Utrechtse buitenplaatsen tijdens deze landelijke vrijwilligersactie centraal. 

Want het behouden van dit erfgoed voor toekomstige generaties is arbeidsintensief en kostbaar en eigenaren kunnen daarbij alle hulp gebruiken. Er zijn in de provincie Utrecht meerdere mogelijkheden om een dagje mee te helpen op het prachtige erfgoed. In De Bilt kun je op vrijdag bij Landgoed Vollenhoven en in Maartensdijk kun je op zaterdag de handen uit de mouwen steken bij Landgoed Eyckenstein. 

Zinksloot

Op Landgoed Eyckenstein ligt een historische sloot, een zogenaamde Zinksloot. Deze sloot van bijna vier kilometer lengte werd zo’n tweehonderd jaar geleden gegraven door Maurits Jacob Eyck van Zuylichem. Over dit water voeren de schuiten om zand, veen en turf af te voeren en stadsmest aan te voeren. De stadsmest (mensenpoep) werd gebruikt om de toen nog zeer schrale bodem te bemesten en zo de herbebossingen van die tijd te bevorderen. Langs de Zinksloot ligt een jaagpad, waarover de schuiten werden voortgetrokken. Aan dit verlaagde (verzonken) pad dank de Zinksloot zijn naam. De oostelijke oever van de Zinksloot is dichtgegroeid met boomopslag, waardoor de sloot vanaf het pad niet meer goed zichtbaar is. Dus bij deze klus zijn extra handen meer dan welkom. 

Vlotbrug

Op Landgoed Vollenhoven is altijd wat te doen. Dit jaar hebben de eigenaren diverse klussen waar ze wel wat vrijwilligers bij kunnen gebruiken. De vlotbrug is volledig gerestaureerd. Het enige wat nog mist is een mooie verflaag. Ook hebben ze hulp nodig bij het poetsen van de hekken en bruggen.

Een vlotbrug is een beweegbare brug, die opengaat door horizontaal te bewegen (zonder te draaien). De brug bestaat uit een op- en een afrit, die vanaf de wal naar een vlot leiden. Als de brug opengaat wordt dit vlot onder de op- en afrit getrokken, of om een scharnierpunt op een landhoofd naar opzij weggedraaid, langs de oever, zodat er een doorgang wordt gecreëerd voor de scheepvaart. In sommige gevallen wordt als vlot een stalen ponton gebruikt, vanwege de hogere stabiliteit en draagvermogen, men spreekt dan van een pontonvlotbrug.

Aanmelden

In de provincie Utrecht zijn maar liefst 285 prachtige buitenplaatsen te vinden. Dit is het hoogste aantal buitenplaatsen bij elkaar in één provincie. Buitenplaatsen waren ooit de vakantieoorden van de gegoede burgerij. Ga op 13 en 14 maart een dagje de handen uit de mouwen steken en zorg ervoor dat deze unieke locaties behouden worden voor de toekomst. Er is maar beperkt plek, dus aanmelden is noodzakelijk. Kijk voor meer informatie over NLdoet locaties op Utrechtse buitenplaatsen op www.landschaperfgoedutrecht.nl/activiteiten.         (Willemijn van Hees)

Afbeelding