Logo vierklank.nl
Gezellig natafelen bij de familie Winters.
Gezellig natafelen bij de familie Winters.

Burgemeester Eet Mee

Met z'n zevenen zaten ze maandag 11 nov. rond een gezellig gedekte tafel; Rietje Nicolai, Ashkan Ussefi, burgemeester Sjoerd Potters en de familie Winters: Robin, Carolien en hun zoons Dean en Sem.

Robin kookt graag en heeft voor de gelegenheid een heerlijke kiprollade met pastinaak-puree gemaakt en een visje in een krokant spekje met mosterdsaus. Niet zomaar een etentje, want dat de burgemeester deze avond aan tafel zit is ook voor deze Eet-Mee fans wel heel bijzonder. De burgemeester vertelt dat hij via de Stichting Eet Mee bij verschillende adressen in de dorpskernen aan tafel schuift en deze avond is De Bilt aan de beurt. 'Ik vind meedoen aan Eet Mee zo'n mooie en eenvoudige manier om op een informele manier kennis te maken met mensen uit De Bilt en omgeving'.

Rietje zit ook zichtbaar te genieten, terwijl ze naast de burgemeester aan tafel zit. Ze praten over haar werk in de verslavingszorg, waar zij tot haar 80e gewerkt heeft. 'Je moet gewoon van ze houden' vertelt ze terwijl de zoons haar veel vragen stellen over wat voor mensen ze allemaal geholpen heeft. Ze heeft zelfs een oorkonde gekregen voor al haar werk, daar is ze zichtbaar trots op. Burgemeester Potters vertelt dat hij het contact met mensen en iets voor hen kunnen betekenen een van de belangrijkste en waardevolste dingen in zijn werk vindt. Ook vertelt hij over al het werk achter bijvoorbeeld het boerenprotest van een aantal weken terug. Ze horen wat er achter de schermen allemaal voor nodig is om zo'n actie goed en veilig te laten verlopen voor iedereen. Het gezelschap ervaart het als een grote verantwoordelijkheid.

Tegenover de burgemeester zit Ashkan, een Iraanse jongen die de familie Winters via hun kerk heeft leren kennen. Momenteel woont hij in het Essenhuis, een tijdelijk opvanghuis voor vluchtelingen dat Robin en Carolien samen met buurtgenoten hebben opgezet. Ashkan en zijn vader wonen nu bijna twee jaar in De Bilt en zijn erg blij met deze plek en de mensen die ze er hebben leren kennen. In Utrecht werken zij als pastores in de Persian Baptist Church, een Farsi sprekende Iraanse kerkgemeenschap, waar elke zondag christenen samenkomen. Ook geven zij Bijbelstudies in de buurt van asielzoekerscentra door het hele land en via skype.

Terwijl Rietje alvast naar huis wordt gebracht en ze nog een lekker yoghurt-toetje met fruit opsmikkelen praten ze verder over van alles en nog wat en leren elkaar steeds een beetje beter kennen. Een mooie groep mensen zo samen op een doordeweekse maandag. Zo eenvoudig aan de eettafel maar zo waardevol en verbindend. Voor meer info: www.eetmee.nl.         

(Carolien Winters)

Meer berichten