Logo vierklank.nl
De honderdjarige Jan Geijteman met burgemeester Sjoerd Potters.
De honderdjarige Jan Geijteman met burgemeester Sjoerd Potters.
Ouderen

Burgemeester op bezoek bij honderdjarige

door Guus Geebel

Jan Geijteman geniet zichtbaar als burgemeester Sjoerd Potters hem op donderdag 10 oktober in woonzorgcentrum d'Amandelboom met bloemen komt feliciteren met zijn honderdste verjaardag. Geijteman werd op 10 oktober 1919 in IJmuiden geboren en groeide daar op als oudste kind in een gezin met een broer die is overleden en een zus die nu 88 jaar is.

Geijteman werd administrateur bij een cosmetisch bedrijf. Hij trouwde in de oorlog op 2 november 1944 in Scherpenzeel waarheen de familie geëvacueerd was en bij een christelijk gezin inwoonde. Hij was in de oorlog opgeroepen om in Duitsland te gaan werken, maar toen ze aan de deur kwamen om hem te halen dook hij onder. Na Scherpenzeel gingen ze inwonen in Santpoort. In 1950 kregen ze een woning in IJmuiden en in 1958 verhuisde het gezin naar Amersfoort. Het echtpaar kreeg vijf kinderen waarvan een zoon op vijftigjarige leedtijd gestorven is. In zijn vrije tijd was Jan Geijteman actief voor de kerk en het kerkkoor waarvoor hij administratief werk verrichtte. Dat deed hij ook voor het bedrijf van zijn broer en het bedrijf van zijn zoon. Zijn vrouw was huisvrouw, zorgde voor de vijf kinderen en regelde dat thuis alles op orde was. Ze hield van borduren en om op visite te gaan of mensen te ontvangen.

Druk
'Het voelt niet bijzonder om honderd te zijn, alleen ben ik gauw moe', zegt Jan Geijteman. 'Het is leuk om de kinderen en kleinkinderen te ontmoeten maar ze hebben het tegenwoordig allemaal druk.' Hij heeft wel een computercursus gedaan en gemaild, maar dat doet hij niet meer. Ook de krant leest hij niet meer zo intensief als vroeger. 'Het is nu meer koppensnellen.' Jan Geijteman kwam in 2008 in d'Amandelboom wonen. Zijn vrouw verbleef toen in zorgcentrum De Wijngaard waar hij altijd met de auto naartoe ging. Zij overleed tien jaar geleden op bijna negentigjarige leeftijd.

Vis
Hoogtepunten in zijn leven noemt hij in de eerste plaats zijn vrouw en kinderen. 'Ik kijk terug op een mooi leven maar er waren ook dieptepunten, zoals het verlies van een zoon.' Als advies aan mensen om honderd te worden zegt hij: 'Geboren worden in IJmuiden en veel vis eten.' Hij vindt het fijn als bezoek vis voor hem meebrengt. Twee jaar geleden brak hij zijn heup waardoor hij rolstoelgebonden werd. Er waren felicitaties van Koning Willem-Alexander en de Utrechtse Commissaris van de Koning. Op 12 oktober werd het feest nogmaals in d'Amandelboom gevierd, nu met alle kinderen en kleinkinderen erbij.

Meer berichten