Logo vierklank.nl
Op excursie naar het nieuwe perceel. (foto Laurens Huisman)
Op excursie naar het nieuwe perceel. (foto Laurens Huisman)

Stichting Groenekans Landschap viert 45-jarig jubileum

Met een afwisselend en informatief programma vierde de Stichting Groenkans Landschap aan de vooravond van dierendag haar 45 jarig jubileum. Die datum was niet toevallig gekozen want als thema voor het feest was de keuze gevallen op het onderwerp '(nacht)dieren in de omgeving'.

Het feest werd gehouden in het vernieuwde clubhuis van TC Voordaan in Groenekan en werd geopend door voorzitter Frans de Graaf; het was meteen al een extra bijzondere dag voor het Groenekans Landschap: 'In aanwezigheid van een notaris werden de eigendomspapieren van een nieuw perceel overhandigd; een perceel gelegen achter de plek aan de Lindenlaan in Groenekan, waar momenteel twee huizen gebouwd worden. Hierdoor kreeg de stichting officieel een vierde terrein in bezit.

Roofdier
Vervolgens vertelde roofdierspecialist en Groenekanner Jaap Mulder over onder andere het foerageergedrag van das Sil en das Kees. Hij liet daarbij de kilometers lange routes zien die de dieren 's nachts afleggen op zoek naar voedsel. Aansluitend was er een kleine excursie naar het pas verworven perceel, waar onder andere een nieuw aangelegde dassenburcht, die nog wacht op bewoners, te bewonderen viel.

Heerlijk
Na de soep, salades en quiches volgde een presentatie van Willy Douma over haar projecten voor Biltsheerlijk. Twee leerlingen van basisschool De Nijepoort lazen een zelf geschreven en geweldig spannend verhaal over dassen voor. Dat was niet de enige bijdrage van de school want overal waren prachtige tekeningen en werkstukken over de natuur te bewonderen.

Lichtjes
Voor een tweede excursie moest iedereen de lichtjes in het donkere bos volgen naar een ander perceel van het Groenekans Landschap (De Boshoek), waar op een open plek dorpsgenoot Eric Diepstraten bezield vertelde over vogels die in Groenekan en omgeving voorkomen. Terug in het clubhuis was er nog tijd over voor koffie en napraten.        

(Marijke Heezen)

Meer berichten