Logo vierklank.nl
Kyle Agterberg viert zijn overwinning op het podium tussen Frank Visser, Tomas Kopecky en Rondemiss Michelle Hardeveld.
Kyle Agterberg viert zijn overwinning op het podium tussen Frank Visser, Tomas Kopecky en Rondemiss Michelle Hardeveld.
Sport

Kyle Agterberg wint Maartensdijkse Acht

Maartensdijkse winnaar bij wielerronde

Starten als één van de favorieten in je thuiswedstrijd is een lastige opgave. Kyle Agterberg maakte zaterdag zijn favorietenrol waar. Hij won de 49e editie van de Maartensdijkse Acht na een sterk gereden wedstrijd.

Bij de start werd de 20-jarige Kyle Agterberg met nog een uitdaging geconfronteerd. De loting had beslist dat hij moest starten vanaf de vierde startrij. Frank Visser, winnaar van vorig jaar, stond op de eerste rij. Direct dacht Agterberg 'Frank gaat proberen vanuit de start weg te rijden', en dat gebeurde. Agterberg heeft als crosser behendigheid in inhalen en het nemen van bochten, wat van pas komt op het bochtige parcours in Maartensdijk.

Speldenprik
Na afloop vertelt hij 'Ik moest zo snel mogelijk naar voren komen, en dat gebeurde. Frank had al een kleine voorsprong'. Samen met ploegnoot Bart Artz kon hij snel aansluiting krijgen. De drie vormen de kopgroep die vrij snel uit het zicht van het peloton is. Er wordt rap gereden, het gemiddelde ligt in het begin op 45,6 km/u. De voorsprong schommelt rond de halve minuut. Half koers probeert Martijn Broekman de achtervolging in het peloton te organiseren. Inmiddels is de voorsprong een minuut. Het peloton breekt en er komt een achtervolgende groep van tien renners. De voorsprong schommelt maar veel dichterbij komen ze niet.

Kyle Agterberg deelt een speldenprik uit met nog elf ronden te gaan. Frank Visser dicht heel snel het gat. Een paar ronden later moet Bart Artz de twee definitief laten gaan. Artz zit er doorheen, het hoge tempo heeft zijn tol geëist. Hij wordt nog bijgehaald door de groep, die inmiddels is uitgedund tot zeven man. De spanning stijgt in de finale. Wie komt er als eerst uit de laatste bocht? Agterberg ligt voorop en met een ultieme sprint blijft hij Frank Visser ruim voor. Met een oerkreet komt hij juichend over de finish. Uit de achtervolgende groep zijn inmiddels Mitchell Huenders en Tomas Kopecky ontsnapt. Kopecky, winnaar bij de Nieuwelingen in 2016, wordt derde voor Huenders.

Sportklasse
André van Reek uit Gouda is winnaar geworden bij de wedstrijd voor de Sportklasse. Hij won in 2004 ook al in Maartensdijk. In de eindsprint is hij rapper dan Ossip van de Vegte en Laurens Koster. Tijdens de wedstrijd is Van Reek steeds vooraan te vinden. Ook oud-winnaar Eddy Hermsen probeert zijn stempel op de wedstrijd te zetten. Het tempo is hoog waardoor ontsnappen uit het peloton niet mogelijk blijkt. Ook Tonny Berends, een renner die graag meegaat in een ontsnapping, lukt het niet om weg te komen en eindigt als vierde. Frank Nederveen uit Den Dolder sprint naar de zevende plaats, voor Casper van der Woude uit Westbroek.     (Jan Westbroek)

Meer berichten