Kaarsen van hoop verlichten het parcours.
Kaarsen van hoop verlichten het parcours. Foto: Ruben Eshuis

Kaarsenceremonie tijdens SamenLoop voor Hoop

Algemeen Algemeen

De Kaarsenceremonie is voor veel mensen het meest indrukwekkende moment van de SamenLoop voor Hoop. Ook voor Saskia, die haar moeder heeft verloren aan kanker: 'Al die brandende kaarsen, dat moment vergeet ik nooit.' De aangestoken kaarsen worden opgedragen aan mensen die kanker hebben of hebben gehad, of ter nagedachtenis aan mensen die de ziekte helaas niet hebben overleefd.

Tijdens de SamenLoop voor Hoop wordt het wandelparcours 's avonds en 's nachts verlicht door honderden lichtjes met ieder een eigen verhaal. Een kaars van Hoop is een papieren zak (kaarsenzak) met zand en een brandende kaars. De meeste mensen schrijven de naam van een dierbare op de zak en sommigen voegen daar een foto of een gedicht aan toe. Saskia: 'Ik heb met de collega's van mijn werk kaarsenzakken gekocht en we hebben er allemaal een persoonlijke boodschap op geschreven.'

Hoop
De kaarsenzakken zijn kleine monumentjes. Om mensen te herdenken, maar ook als teken van hoop. De ceremonie begint op vrijdagavond 28 juni om 23.00 uur als alle kaarsen branden. Er is muziek, een persoonlijk verhaal, een gedicht en het licht wordt via fakkels doorgegeven. Saskia: 'Het was voor mij heel aangrijpend en mooi. Ik krijg nog kippenvel als ik er aan terugdenk.'

Kaarsenzakken kopen
Wil jij ook een kaarsenzak kopen of met je bedrijf een aantal zakken sponsoren? De opbrengst komt volledig ten goede aan KWF Kankerbestrijding maar belangrijker: tijdens de SamenLoop voor Hoop De Bilt branden ze als symbool van hoop op leven. Kaarsenzakken kosten 5 euro per stuk en zijn te koop op 18 mei tijdens de Ding- en Doe-markt in De Vierstee in Maartensdijk en op 25 mei bij de infokraam op de Jaarmarkt op de Hessenweg in De Bilt. De kaarsenzakken zijn ook te bestellen via debilt@samenloopvoorhoop.nl. Je kunt ze weer inleveren en de organisatie zorgt ervoor dat ze langs het parcours worden geplaatst.

De SamenLoop voor Hoop De Bilt wordt gehouden op 28 en 29 juni op het terrein voor gemeentehuis Jagtlust. Meer informatie: www.samenloopvoorhoop.nl/debilt.        (Dianne Westerink)