Logo vierklank.nl
Zicht op Houdringe, met op de voorgrond de eeuwenoude beuk; ook bekend als 'De kabouterboom'.
Zicht op Houdringe, met op de voorgrond de eeuwenoude beuk; ook bekend als 'De kabouterboom'.
Natuur & Milieu

Bomen herkennen met IVN De Bilt

Wie meer weten van de rijkdom aan bomen die deze omgeving herbergt en ook de basiskennis wil opfrissen en aanvullen met betrekking tot het herkennen van bomen en struiken kan met IVN De Bilt e.o. mee op ontdekkingstocht langs vier verschillende locaties in en rond De Bilt.

De vier wandelingen hebben als hoofdthema 'Bomen leren herkennen'. De eerste staat in het teken van 'Bomen in knop' en is op Landgoed Houdringe. 'Bomen in blad en bloei' staat op de rol voor 21 april bij een bomenrondje in het van Boetzelaerpark. Op 26 mei is er een vervolg met Bomen in het Park Bloeyendael, en op 2 juni is de afsluiting bij de monumentale bomen op Amelisweerd. Alle wandelingen starten om 11.00 uur. Zondag 17 maart is de aftrap met een wandeling 'Bomen in knop' op Landgoed Houdringe.

In het voorjaar en in de zomer zijn bomen vaak eenvoudig te herkennen aan hun bladeren en bloemen. Dat is anders nu in de winter, maar aan de knoppen, takken, schors en de groeivorm valt ook veel af te lezen. Tijdens de eerste wandeling wordt de proef op de som genomen en zal een aanzienlijk aantal voorkomende bomen op de route op 'naam' worden gebracht. Zo leert u van de 'bomende' gidsen wat kenmerkend is voor de soort en de verschillen met de andere soorten. Ook andere aspecten van bomen zullen aan de orde komen tijdens deze wandeling, want over bomen is heel veel te vertellen. Ook wordt er gekeken of er al tekenen zijn van de naderende lente nu het zolang al zacht is geweest. De vlier loopt al aardig uit en misschien dat de prachtige paarse vrouwelijke bloempjes van de hazelaar nog kunnen worden bewonderd.

De wandeling op zondag 17 maart start om 11.00 uur vanaf het einde van de parkeerplaats bij de natuurijsbaan De Bilt, Visserssteeg 1 (zijweg van de rotonde op de Soestdijkseweg-Zuid in het verlengde van de Groenekanseweg. Deelname is gratis. Meer informatie verkrijgbaar bij Jaap Milius 030 2288636.

Meer berichten