Logo vierklank.nl
Drogisterij van Rossum is vanaf 1997 gevestigd op het Maertensplein. Joop en Jannie van Rossum namen de drogisterij van Joop's vader (Barend) over. Vanaf het begin was Joop betrokken bij de ontwikkeling van het Maertensplein.
Drogisterij van Rossum is vanaf 1997 gevestigd op het Maertensplein. Joop en Jannie van Rossum namen de drogisterij van Joop's vader (Barend) over. Vanaf het begin was Joop betrokken bij de ontwikkeling van het Maertensplein.
Historie

Al meer dan 85 jaar Drogisterij Van Rossum

Op woensdag 4 januari 1995 verscheen nummer 1 van de eerste jaargang van De Vierklank. Daarin bladerend ontmoeten we de adverteerders van toen die ook nu nog met enige regelmaat op de advertentiepagina te vinden zijn. We blikken terug, vergelijken met en komen (opnieuw) in gesprek met hen die het mede mogelijk maakten dat De Vierklank al 25 jaar de lokale 'sufferd' van deze gemeente mag zijn.

door Henk van de Bunt

Het beroep drogist is steeds meer gaan samenvallen met het beroep detailhandelaar. Toch onderscheidt de drogist zich met zijn kennis van bijvoorbeeld medicijnen. Het woord drogist is afgeleid van 'drogen'. De achtergrond van die afgeleide naam is dat een drogisterij uitsluitend gedroogde (geconserveerde) producten in het assortiment heeft.

Zonnestudio
De advertentie van Drogisterij-Parfumerie Van Rossum van 4 januari 1995 nodigt de lezer uit tot een bezoek aan de zonnestudio; 1 bezoek kost fl. 10,00. Neemt men een 12 (maandelijks) abonnement, dan is de besparing 37 %.Een gezichtsbruiner kost fl. 7,50. Koopt men er drie tegelijk, dan is het voordeel 11 %.

Derde generatie
In 1994 is de zaak van Jannie en Joop van Rossum een DA Drogisterij, maar de winkel bestaat al sinds 1933; De drogisterij komt uit de familie van Joop. Zijn oma startte ooit met de verkoop van sigaretten en drogisterijartikelen. Daarna nam zijn vader de winkel over en sinds 1980 zette hij de zaak zelf weer voort. De eerder genoemde advertentie noemt als adres nog Dorpsweg 130 in Maartensdijk. 21 Maart 1933 begon oma Van Rossum op Dorpsweg 30 naast het kerkgebouw van de Hervormde Kerk in Maartensdijk, waar haar man Johan ook organist was. Koos Kolenbrander vertelt er in 1991 over: 'Tevens was Johan dirigent van verschillende koren, zoals de Lofstem in Maartensdijk de Woudzangers in Lage Vuursche en een koor in De Bilt'. Johan werkte niet mee in de zaak van zijn vrouw; hij had naast zijn muzikale activiteiten zijn eigen schildersbedrijf. Later verhuisde de familie naar Dorpsweg 130 (naast garage van Woudenberg), waar Barend, Alie en Joop de zaak hebben voortgezet. Op 13 februari 1997 is de zaak met inmiddels Joop en Jannie verhuisd naar het Maertensplein.

Apotheek
Op 7 februari 2007 vindt de feestelijke heropening plaats van de geheel gerenoveerde drogisterij Van Rossum, omdat er dan ook een apotheek deel gaat uit maken van deze zaak. Ook de schoonheidssalon werd gerenoveerd. De D.I.O Drogisterij en Parfumerie van Rossum van het Maertensplein in Maartensdijk wordt genomineerd voor beste D.I.O 2007. Joop van Rossum zegt daarover: 'Ik ben nu best tevreden. De nominatie sluit wat dat betreft aan bij mijn gevoel'. Niet alleen de winkel maar ook de schoonheidssalon, de pedicure en de zonnebank maken de zaak voor hem compleet. In 2010 viert de beautysalon haar twintig jarig jubileum en eind 2011 kan men 24 uur per dag 7 dagen per week aankopen doen bij de Maartensdijkse drogist, die haar service heeft uitgebreid met een webshop.

Gedenkjaar
Het jaar 2013 is voor Drogisterij en parfumerie Van Rossum uit Maartensdijk een dubbel gedenkjaar. In maart - nu bijna 6 jaar geleden - was het precies 80 jaar geleden, dat drogisterij van Rossum haar deuren opende in Maartensdijk en alweer 20 jaar daarvoor sloot deze Maartensdijkse ondernemer zich aan bij de landelijke D.I.O.-keten.
Nu runnen Joop en Jannie van Rossum een moderne Drogisterij Parfumerie met schoonheidssalon, zonnebank, pedicure en webwinkel. Bij Van Rossum kunnen ook direct digitale foto's worden uitgeprint en pasfoto's gemaakt worden. De inzet is nog altijd om met de tijd mee te gaan en kansen te zien én te pakken. Joop van Rossum is ook dan duidelijk over het verschil tussen zijn zaak en andere grote ketens die dezelfde artikelen verkopen. 'Wij adviseren de klant op een deskundige manier. Onze medewerksters zijn allemaal gediplomeerde drogisten en assistent drogisten. Daarvoor hebben ze een opleiding doorlopen van twee jaar'.

Verbouwing
Na een grondige verbouwing wordt drogisterij/ parfumerie Van Rossum aan het Maertensplein in Maartensdijk in 2015 in oktober heropend. Naast het gebruikelijke assortiment zijn er nu ook exclusieve woonartikelen van Rivièra Maison te vinden. Jannie van Rossum: 'Eén keer in de zoveel jaar willen wij een volledige verandering van onze winkel, met onze tijd meegaan. Niet alleen voor onszelf, maar ook de klant vraagt dat van ons'. De klant van nu wordt steeds veeleisender en ondernemers moeten daarop zoveel mogelijk inspringen. Om klanten naar de winkel te trekken is nog veel meer veranderd. Het winkelend publiek wil zoveel mogelijk zijn gang gaan. Daarom staat zelfbediening hoog in het vaandel bij Van Rossum. Zij vertelt verder: 'Klanten willen ook meer beleving in de winkel. Daar proberen wij op in te spelen, bijvoorbeeld door koffie aan te bieden. Ook de uitbreiding van ons huidige assortiment aan geuren, wij geven ook een geurenfolder uit, en babyproducten wil ik hierbij graag vermelden. In onze winkel konden klanten al terecht bij de schoonheids- en pedicuresalon en zij kunnen hier gelnagellak en gelnagels laten aanbrengen.Daarnaast willen wij steeds workshops aanbieden over manicure en huidverzorging. Kortom, voor ieder wat wils'.

DA
Eind november 2018 ging Drogisterij & Parfumerie van Rossum uit Maartensdijk over van organisatie DIO naar DA: de drogist met aandacht. Joop van Rossum legt uit hoe dat is gekomen: 'Wij waren in het verleden naar DIO overgestapt vanwege onvrede over het beleid van de toenmalige directie van DA. Inmiddels is de DA Retailgroep ongeveer twee jaar geleden failliet gegaan en overgenomen door de Nederlandse Drogisterij Service (NDS). We hadden de keus nog even bij DIO te blijven en dan de overstap naar DA te maken maar we hebben er voor gekozen om direct de overstap te maken. Dit vanwege de naamsbekendheid van DA en we kunnen nu veel zelfstandiger opereren dan vroeger'. 'De pui van de winkel wordt herkenbaar DA', aldus Jannie van Rossum. Aan het interieur of de opstelling veranderde niets.

Meer berichten