Logo vierklank.nl
Kaalslag op de Iepenlaan.
Kaalslag op de Iepenlaan.
Natuur & Milieu

Bewoners verfoeien snoeibeleid

door Henk van de Bunt

Bewoners van de Iepenlaan stond het huilen nader dan het lachen toen zij op 24 januari thuis kwamen: Het groen op het pleintje, 40 meter van de weg af, was drastisch gesnoeid. Bewoners zijn geschrokken van de kaalslag'.

De communicatie met de nog aanwezige medewerkers van de Biga-groep verliep vervolgens niet geheel soepel. Een ervan meldde dat hij 'dit gezeik de hele dag al aan moest aanhoren' en vervolgens: 'Zo, en nu gaan we helemaal alles omzagen'.

Brief
Gemeente De Bilt stelde eerder de omwonenden op de hoogte van de snoeiwerkzaamheden waarbij zij aangeven dat het groen onbeheersbaar wordt en overlast geeft. Wie er melding heeft gemaakt van overlast is onbekend, wat rest is uitzicht op lelijke schuttingen en kale muren aan, stellen bewoners verontwaardigd vast.

Onbegrip
Wat steekt is de wijze waarop de snoei heeft plaatsgevonden. 'Het is zo onverschillig gedaan. Dat er gesnoeid moet worden, wij vinden het niet noodzakelijk, maar daar leggen we ons dan maar bij neer. Maar als dat nou je werk is, waarom dan niet met een beetje plezier. Je bent hetzelfde aantal uren bezig. Wie geeft toch die opdracht om de omwonenden zo ongelukkig mogelijk achter te laten. Wat is onze winst als we naar kale muren, scheefgezakte schuttingen en verbleekte parasols moeten kijken omdat de prachtige groenblijvende bomen op last van iemand afgezaagd moeten worden?', luidt het onbegrip.

Gemeente
Anna Fallon reageert namens de gemeente De Bilt: 'De gemeente snoeit deze winter in samenwerking met Biga-Groep plantsoenen en bomen in de hele gemeente De Bilt. Dit is nodig omdat de beplanting en bomen anders te groot wordt en daardoor onbeheersbaar. We snoeien heesters terug en halen de zware takken weg. Dit is afhankelijk van de soort beplanting. Van de bomen worden onderste takken verwijderd zodat er meer licht in de heestervakken komt en ze geen overlast meer veroorzaken. Uiteraard wordt per situatie bekeken en afgewogen wat er kan blijven staan in een planten-vak. Het snoeien ziet er rigoureus uit, maar alles loopt weer uit in het voorjaar. Het geluid van de motorzaag en de versnipperaar roept misschien ook een bepaald beeld op. De bewoners van de Iepenlaan zijn vooraf per brief geïnformeerd over de snoeiwerkzaamheden. De medewerkers van Biga- Groep hebben ook aan deze bewoners uitgelegd met welke werkzaamheden ze bezig waren. Wij hebben de medewerkers opnieuw instructie gegeven om mensen te verwijzen naar de contactgegevens in de brief van de gemeente.

Meer berichten