Logo vierklank.nl
Protest tijdens het bezoek aan De Bilt van staatsecretaris Jan Schaefer in 1975..
Protest tijdens het bezoek aan De Bilt van staatsecretaris Jan Schaefer in 1975.. (Foto: Ad Kon)
Algemeen

Voorverkiezing archiefstuk van het jaar

Publiek bepaalt inzending RHC Vecht & Venen

Wat wordt het Stuk van het Jaar 2018? In oktober start de landelijke verkiezing waarbij archiefdiensten in heel Nederland zullen strijden om de eerste plek in deze topstukkenverkiezing.

'Opstand' luidt het thema deze keer. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen laat het publiek beslissen welk archiefstuk wordt ingezonden. Archivisten hebben een voorselectie gemaakt waarin elke gemeente uit het werkgebied van het archief vertegenwoordigd is. Welk archiefstuk kiest het publiek?

Archiefstuk De Bilt
Voor de gemeente De Bilt is de keuze gevallen op een bijzondere foto. Op 19 juli 1975 bracht Jan Schaefer, staatssecretaris van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een bezoek aan De Bilt. Met spandoeken wachtten de bewoners van de Nieuwstraat de staatssecretaris (rechts), het actiecomité en B&W op. Veel bewoners waren tegen het plan om een groot deel van de Nieuwstraat en omgeving te herindelen en te saneren. Het conflict liep hoog op. De bewoners hoopten dat de staatsecretaris hun kant zou kiezen. Maar Schaefer trad op als vredesstichter. Er waren fouten gemaakt, vond hij, maar overleg en luisteren naar elkaar waren belangrijk. Niet hij, maar de gemeenteraad moest over de toekomst van het gebied beslissen. Zoals het hoort in een democratie.

Maand van de Geschiedenis
De verkiezing van het Stuk van het Jaar maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. De Maand staat dit jaar in het teken van 'Opstand', een thema vol energie en gelaagdheid. Samen met meer dan duizend culturele instellingen, brengen de archieven van Nederland kleine en grote verhalen met hun topstuk tot leven. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels, tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden, tot voorzichtig opereren in de illegaliteit. Van durf en de kracht om door te breken, tot onderdrukking, verraad en moord. Oktober 2018 staat in het teken van opstand!

Stemmen
Het RHC Vecht en Venen is de archiefbewaarplaats voor de archieven van de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp. Bezoeklocaties zijn gevestigd in Breukelen en Weesp. Stemmen kan tot en met 19 augustus via www.rhcvechtenvenen.nl, waar ook meer informatie over dit stuk en de andere stukken uit de voorverkiezing is te vinden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>