Logo vierklank.nl
Jefke Dijkstra kan in ieder geval rekenen op de stem van haar medebewoners.
Jefke Dijkstra kan in ieder geval rekenen op de stem van haar medebewoners.
Algemeen

Jefke Dijkstra genomineerd voor Gouden Venus van Milo

door Marijke Drieenhuizen

Jefke Dijkstra, bewoner van Thomashuis Maartensdijk, werkt twee dagen per week bij Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen. Daar maakt zij kunst. Met die kunst valt zij op. Zij gebruikt felle kleuren en is gefascineerd door architectuur. De kunstenaar Friedensreich Hundertwasser is Jefke's inspiratiebron. Jefke is genomineerd voor een bijzondere prijs, de Gouden Venus van Milo, georganiseerd door de goede doelen afdeling van Coöperatie Dela.

Jefke Dijkstra is 44 jaar, heeft het Syndroom van Down en is Outsider Art kunstenaar (de benaming van de kunstenaarsgroep van mensen met een beperking). Zij zijn niet geschoold in het maken van kunst maar werken vanuit een innerlijke drijfveer. Jefke tekent al haar hele leven. In haar werk is het is altijd zomer, want ze houdt absoluut niet van de winter.

Handschrift
Kunstenaars zijn te herkennen aan hun handschrift. Heb je één werk gezien van Van Gogh of Rembrandt dan kun je de rest ook herkennen. Zo werkt het ook in de Outsider Art, zij wijken daarin dus niet af van geschoolde kunstenaars. Ook Jefke heeft een eigen handschrift. Haar werk is kleurrijk en abstract en er zit veel ritme en beweging in. Bovendien heeft ze een geweldig kleurgevoel. Marco Grünbauer is begeleider op het atelier: 'De kwaliteit van Jefke's werk is de veelheid van elementen, zoals ramen, deuren, golven en wolken, waarvan ze altijd weer één compositie weet te maken. Dat doet ze door lijnvoering maar voornamelijk door het gebruik van kleur. Op cruciale plekken brengt ze een afwijkende kleur aan waardoor samenhang ontstaat'. Jefke heeft koffie nodig om goed te kunnen werken. Zij is de enige die koffie bij haar werk mag drinken. 'De werkplek en tekening ligt altijd vol met spullen: tandpasta, lipgloss etc. Chaos lijkt het maar ook deze attributen hebben allemaal een eigen plek. Ze ordent het en dat geeft haar houvast. Haar wereld lijkt vol met elementen die altijd weer geordend moeten worden. Dat doen geeft haar rust en houvast'.

Exposities en verkoop
Haar werk is te koop en wordt op verschillende plekken tentoongesteld, zoals bij het Lloyd Hotel en het Outsider Art Museum in de Hermitage, beide in Amsterdam. Ook het Dolhuys in Haarlem heeft werk van haar gekocht. In Utrecht Overvecht is het gebruikt op de gevel van Reinaerde Kinderdagcentrum Oikos. En het hangt natuurlijk in De Wijde Doelen. Haar werk is ingestuurd voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder Engeland,Tsjechië en China. Ze ontving diverse prijzen voor haar werk. Onlangs is er een documentaire gemaakt door Jan Wouter van Reyen van Doc.Eye film in opdracht van AvroTros. Jefke is één van de zeven geselecteerde outsider artists. Deze documentaire van bijna een uur zal in het komende seizoen op TV worden uitgezonden. Op verzoek heeft DocEye een minifilmpje over Jefke gemaakt uit de documentaire. Via de site van het goed doel en het stemmen is dit filmpje te zien.

Communiceren
Jefke is geen prater en haar werk is haar manier van communiceren. Ze houdt er niet zo van om met mensen te praten, maar ze heeft wel lef. Toch lukt het mij om enige woorden te krijgen: 'Soms luister ik als Marco een aanwijzing geeft. De kleuren kies is zelf uit. Koffie, twee per dag en de rest thee. In het weekend wil ik graag Jillz. Als mijn werk af is krijg ik kriebels in mijn buik'. Met haar werk en haar talent inspireert ze mensen met en zonder beperking. Als ze een prijs wint, zou ze die gebruiken om de middelen aan te schaffen om nog meer prachtig werk te maken. Er zijn nog 99 andere mensen met een beperking genomineerd. De uitslag van de verkiezing is deels gebaseerd op het aantal stemmen dat wordt uitgebracht en deels door een vakjury. Via de site https://www.goudenvenusvanmilo.nl/ kan tot 9 september a.s. gestemd worden. Dat kan via Facebook maar het kan ook via een formulier. Jefke hoopt op heel veel stemmen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>