Mirjam Valkenburg (links) contactpersoon vanuit Mens De Bilt en coördinator Jo Kemp.
Mirjam Valkenburg (links) contactpersoon vanuit Mens De Bilt en coördinator Jo Kemp.

Gezellig iedere woensdagochtend samen breien

Algemeen Activiteiten

door Rob Klaassen

Dinsdag 13 februari bestaat 'Breien tegen eenzaamheid' vijf jaar. Iedere woensdagochtend komen zo'n 15 tot 20 vrouwen en een enkele man van 10.00 tot 12.00 uur in restaurant 'Bij de tijd' bij elkaar.

Mevrouw Jo Kemp heeft deze club vijf jaar geleden opgericht. Het is een samenwerking tussen het Ouderenfonds, de Opstandingskerk en het Rode Kruis, dat wordt ondersteund door het Nationaal Ouderenfonds.

Jo Kemp vertelt: 'De titel, 'breien tegen eenzaamheid' is onjuist. We staan officieel nog steeds wel zo bij het cursusoverzicht vermeld. Die titel lijkt er op als zouden we een wat zielig clubje zijn. Dat is echt niet zo. Wat we hier doen, is om al breiend elkaar elke week te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, koffie te drinken e.d. We proberen het met elkaar zo gezellig mogelijk te hebben. We hebben het erover wat we zoal hebben meegemaakt en we geven, als er naar gevraagd wordt, elkaar raad en advies. Dit alles in een heel ontspannen en prettige sfeer. De mensen komen hier elke week op eigen gelegenheid naar toe. Het is allemaal begonnen voor mensen, die graag samen met anderen iets willen doen. Breien leek mij hier erg geschikt voor. En na 5 jaar mag ik zeggen dat het enorm goed werkt'.

Goed doel
Op de vraag wat er nu gebreid wordt, zegt Jo dat dit in onderling overleg wordt afgesproken. 'Vaak zijn het kleine handige gebruiksvoorwerpen, een andere keer weer iets van kleding. Veel van het gebreide wordt op markten verkocht. Hier in het restaurant staat er ook een vitrine, waar mensen iets kunnen kopen. De opbrengst gaat naar een goed doel. Natuurlijk kunnen de deelnemers ook iets voor zichzelf, familie of kennissen breien. Dat spreken we allemaal met elkaar af. Er worden natuurlijk hier onderling breipatronen uitgewisseld en leren we elkaar soms ook nieuwe steken'.

Mens
MIrjam Valkenburg is vanuit Mens De Bilt betrokken bij deze breibijeenkomst. Mirjam: 'Wij zijn als stichting Mens erg blij met deze bijeenkomsten. Het valt helemaal in onze doelstelling: het onderling in contact brengen van mensen. Door degelijke contacten kan vaak worden voorkomen dat mensen in een sociaal isolement terecht komen. Deze cursus loopt fantastisch. Wat ook een pluspunt is, dat er sociale contacten uit gaan ontstaan. Dat betekent dat de deelnemers er voor elkaar zijn ook wanneer het eens iets minder met iemand gaat. Erg belangrijk. Het bevordert de sociale cohesie enorm'.

Nieuwe mensen
Jo zegt dat iedereen hier iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom is. 'Het is wel zo dat men wel iets van breien af moet weten en vooral ook dat men breien erg leuk vindt. Het is wel belangrijk te weten dat het hier geen breicursus is, waar breien wordt geleerd. Wat hier wel gebeurt is, dat als men aan deze cursus deelneemt, dit vaak de breivaardigheid verbetert'.

Jubileum
Jo: '13 februari a.s. bestaan we vijf jaar. Op 14 februari hebben we daarom een uitje. We gaan naar Beneden Leeuwen in de Betuwe en bezoeken daar 'de Breierij'. Mirjam heeft hiervoor de Plusbus geregeld. Het belooft een leuke dag te gaan worden. We verheugen ons hier enorm op'.    

Gezellige bijeen in restaurant ‘Bij de tijd’ om samen te breien.