Logo vierklank.nl
 De aflevering Helden waarin Gerard Kragten te zien is kan bekeken worden vanaf 17 januari.
De aflevering Helden waarin Gerard Kragten te zien is kan bekeken worden vanaf 17 januari.
Algemeen

Vrijwilliger Gerard Kragten

door Marijke Drieenhuizen

Gerard Kragten heeft lang gewerkt als timmerman: om 5 uur opstaan, collega's ophalen, werken en om vijf uur 's middags weer thuis. Lange dagen in kou, hitte en vaak onder druk, want de klus moest af. Hij raakte opgebrand en heeft zich op latere leeftijd om laten scholen tot logistiek en facilitair medewerker.

Tot zijn 65ste jaar heeft hij een andere wereld leren kennen, met weliswaar hard werken maar onder normale omstandigheden en gewoon acht uur per dag. Hij had, achteraf, de stap eerder moeten maken. Toen pensioen, thuis zitten, de schuur opruimen, nogmaals de schuur opruimen. Een dip volgde. Toen ging hij op pad om vrijwilligerswerk te zoeken bij Mens De Bilt en hij vond het. Eerst als chauffeur op de BoodschappenPlusBus, daarna als klusjesman samen met Wim Zaal, die ook vrijwilliger is. Het gaat weer goed met hem.

Vrijwilligers
Mens De Bilt heeft veel vrijwilligers in het bestand en heeft altijd plek voor nog meer vrijwilligers. De BoodschappenPlusBus was er in eerste instantie om mensen die niet meer heel mobiel zijn toch de mogelijkheid te bieden om zelf boodschappen te doen, maar er waren ook vaak leuke uitjes. Dat laatste werd minder en Gerard Kragten vond het toen ook minder leuk. Maar er werd nog een klusjesman gezocht en dat paste hem veel beter. Hij geniet, gaat de deur weer uit, maakt een praatje en heeft thuis weer wat te vertellen.

Vrijwilligerswerk
Met pensioen en dan? Gerard Kragten kwam thuis te zitten, zijn vrouw is jonger en heeft haar werk buiten de deur. Hij deed de boodschappen, de was, ruimde schuur op, en nog eens en nog eens. Er was ook geen onkruid meer te vinden in zijn tuin, maar hij werd er niet blij van. Hij zat veel op de bank. Tot men opperde om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hij zette de stap, werd goed opgevangen door de mensen van Mens en vond passend werk. 'Voor die tijd had ik nog nooit zoiets gedaan. Als timmerman had ik daar ook geen tijd en energie voor. Ik kende het niet'. In het begin was het nog wat onwennig, maar mensen leerden hem kennen, praatten tegen hem, dronken samen koffie en hij bloeide op. 'Ik ben uit mijn isolement en ontmoet weer mensen. Omdat Wim en ik vaak samen klussen doen en mensen ons dus ook vaak samen zien hebben we een bijnaam gekregen: buurman en buurman. Leuk, toch? We pakken veel op, hebben onlangs kasten gemaakt voor de Speelotheek. Maar we hebben bijvoorbeeld ook verlichting gemaakt boven het biljard in Maartensdijk. Als er klusjes zijn belt Wim en gaan we samen op stap'.

Held
Gerard Kragten voelt zich absoluut geen held. 'Nee hoor, dat is iemand die iemand redt of een brandend huis binnen gaat. Ik doe gewoon vrijwilligerswerk'. Toch is ook hij gefilmd tijdens zijn werkzaamheden voor het Project Helden van Richard Breedveld en Erik Jan Trip, vrijwilligers van Regio TV De Bilt in samenwerking met Mens De Bilt. In deze serie worden vrijwilligers gevolgd tijdens hun werkzaamheden voor verschillende verenigingen en organisaties. Het is mooi om te zien hoe gedreven deze vrijwilligers hun klus klaren. ' Het vrijwilligerswerk doet mij goed, ook al wist ik er niets van, ik ben blij dat ik toch nog deze stap heb gezet'.

Meer informatie
Vanaf vrijdag 19 januari is bij Regio TV De Bilt de aflevering te zien waarin Gerard Kragten werd gevolgd. Ook eerdere afleveringen zijn daar terug te kijken.

Vrijwilligers zijn nodig, veel organisaties zijn op zoek naar mensen die zich hiervoor willen inzetten. Mens De Bilt coördineert voor veel organisaties vraag en aanbod. Meer informatie is te vinden op www.mensdebilt-vwc.nl/ , bellen kan ook met 030 7440595 of 06 17007462 of via de mail vrijwilligerscentrale@mensdebilt.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>