Inge Nix hoopt verzorgt vijf specials op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Inge Nix hoopt verzorgt vijf specials op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

'Specials' op zaterdagochtend bij WVT

Algemeen Activiteiten

door Walter Eijnhoven

Vanaf zaterdagochtend 6 januari verzorgt trainer en coach Inge Nix in het gebouw van WVT vijf specials op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het programma is divers. Belangstellenden kunnen zich onder andere inschrijven voor specials over talenten en kwaliteiten, sociaal netwerken, technieken voor een goed gesprek, stoppen met piekeren en geluk.

In de tweede helft van dit seizoen staan bij WVT weer diverse cursussen en trainingen op het programma, iedere eerste zaterdag van de maand. Een special duurt twee uur. 'De sessies van de eerste helft van het winterseizoen zitten erop', vertelt Inge Nix. 'Het was een mooi programma en ik hoop dat zich ook voor de volgende serie weer veel mensen aanmelden. Er zijn nog plekken vrij, dus ik zou zeggen, kom maar op met de inschrijvingen'. De eerste special op 6 januari heeft de titel "Wat kan ik, wat wil ik". Een mooi onderwerp om het nieuwe jaar mee te beginnen. Want waar loop je eigenlijk warm voor? Wat kun je goed en waar krijg je energie van? Kortom: waarmee zou je in 2018 bezig willen zijn? Nix: 'Tijdens deze special gaan deelnemers met deze vragen aan de slag. Op een heel praktische en uitdagende manier. De ochtend is geslaagd als deelnemers geïnspireerd naar huis gaan en meer zicht hebben op hun talenten en hoe zij die kunnen inzetten'.

Sociaal netwerken
Veel mensen, ouderen én jongeren, vinden het lastig om vriendschappen op te bouwen. Gewoon een gesprek aangaan met onbekenden. De maatschappij wordt steeds meer een samenleving van éénlingen. 'In een tijd waarin steeds minder hulp beschikbaar is, wordt het belang van een eigen netwerk groter', legt Nix uit. Tijdens de special "Sociaal Netwerken" op zaterdag 3 februari, wil ik met de groep hun sociale netwerk in kaart brengen en behoeften inventariseren. Wij gaan ook kijken hoe het netwerk daarin wellicht kan helpen. De één heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan contacten dan de ander, maar een goed netwerk kan ook helpen met praktische zaken bij ziekte, scheiding enzovoort'.

Goed gesprek
Vier weken later, op zaterdag 3 maart, gaat Inge Nix in op 'Een goed gesprek. Of het nu een gesprek is met je kind, partner, vriend(in) of collega: een goed gesprek begint altijd bij jezelf. 'Communiceren met elkaar is best moeilijk. Soms komt een boodschap niet over en misverstanden kunnen snel ontstaan', legt Nix uit. 'Als gesprekken spaak lopen, of er onderling irritaties ontstaan, een aantal simpele gesprekstechnieken kunnen al wonderen verrichten en contacten onderling verbeteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan LSD, het zogenaamde Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Het is één van de technieken waarmee deelnemers aan de slag gaan. Ik hoop dat ook veel jongeren zich voor deze special aanmelden'. 

Piekeren
In april gaat Nix met deelnemers in op "Stoppen met Piekeren". Als je af en toe eens nadenkt over moeilijke situaties of problemen is er volgens haar nog niets aan de hand, want zo kom je tot een oplossing of een plan van aanpak. Anders wordt het als iemand piekert. 'Als je continu in een cirkel blijft ronddraaien, blijft malen, zonder tot een oplossing te komen, ook 's nachts in de donkere uurtjes, dan pieker je', legt Nix uit. Tijdens deze special reik ik diverse technieken aan die kunnen helpen om met piekeren te stoppen'. Een techniek die sommige mensen helpt om zich ervan bewust te worden hoe pijnlijk het is om te piekeren, is het "elastiekje om de pols", een methode waarbij de piekeraar een elastiekje om de pols aantrekt en loslaat. Maar deze spartaanse methode zullen wij tijdens de workshop niet in praktijk brengen. Er zijn veel meer adequate en minder pijnlijke technieken waarmee wij zullen oefenen'.

Tot slot volgt in mei nog de special "Geluk uit een doosje". Nix: 'Iedereen heeft een arsenaal aan wijsheid in de vorm van spreuken, herinneringen en verhalen die op moeilijke momenten kunnen inspireren en waaruit je hoop kunt putten. Daarmee gaan wij werken. Het zal resulteren in "een doosje vol geluk", dat deelnemers mee naar huis nemen. En daarmee sluiten wij dit seizoen af'. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij WVT: tel. 030-2284973, of via info@vvsowvt.nl