Logo vierklank.nl
 Edwin Rutten schreef het verhaal bij de muziek.
Edwin Rutten schreef het verhaal bij de muziek.
Muziek

Muziek voor kinderen en volwassenen

Sinds 2008 organiseert de Biltse Stichting Mezzo Forte Kamermuziekconcerten en andere activiteiten met als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed publiek. In januari 2018 staan daartoe drie schoolconcerten voor voor de groepen 6, 7 en 8 en een familieconcert op stapel.

door Henk van de Bunt

De schoolconcertenreeks voor 1500 kinderen op 19 januari is tevens de première van Edwin Ruttens speciaal geschreven verhaal bij de muziek. Voor jong en oud die dit concert ook willen bijwonen is er het Familieconcert op 21 januari in De Woudkapel.

Ambassadeur
Edwin Rutten - voor de vijfde achtereenvolgende keer ambassadeur van Aangenaam Klassiek for Kids -schreef het verhaal bij 'De Schilderijen van een Tentoonstelling' van Moessorgski. Edwin en pianist Misha Fomin laten de toehoorders het Fantasieknopje op het hoofd omdraaien om de eigen beelden te zien, die opgeroepen worden door muziek en verhaal. Enkele geheimen van de piano worden onthuld. De pedalen, de snaren, de hamertjes, de zwarte en de witte toetsen, het touché. Wie was die Moessorgski? Tijdens het concert worden projecties getoond van verschillende kunstenaars en kunstvormen.

Gnomus
Het gaat over schilderijen van o.a. Gnomus, een strompelende mismaakte dwerg. Het oude kasteel en een minstreel, die 's nachts een lied zingt in dat oude mysterieuze kasteel. Spelende kinderen in de Tuilleriën, een park in Parijs. De zware krakende wielen van een Poolse ossenwagen. Eén van de meest opvallende stukken is het ballet van kuikens die je een ballet hoort uitvoeren in hun eierschalen. Baba Yaga, de sprookjesheks in haar griezelige hut op kippenpoten en de grote poort van Kiev. De Schilderijententoonstelling is een van de meest spraakmakende pianocomposities van de negentiende eeuw. Mede door de fantastische bewerking voor symfonieorkest door Maurice Ravel werd het werk een grote klassieke hit.

Uitvoering
Op vrijdag 19 januari zijn de drie schoolconcerten voor de basisscholen van de Gemeente De Bilt e.o. voor de groepen 6,7 en 8 in de OLV-kerk aan de Gregoriuslaan in Bilthoven. Het Familieconcert is op zondag 21 januari om 15.00 uur in De Woudkapel, Beethovenlaan 21, Bilthoven. Kaarten (voor het familieconcert) zijn verkrijgbaar bij de Bilthovense Boekhandel en Bouwman Boeken De Bilt, online bij de organisator Stichting Mezzo Forte Piano (mezzofortepiano@gmail.com). Informatie geeft Pleuna Ouwendijk 06 543 970 74

Meer berichten