Logo vierklank.nl
Grootmeester Gerrit van Eijk overhandigt het boek ‘Magie van de loge’ aan burgemeester Sjoerd Potters.
Grootmeester Gerrit van Eijk overhandigt het boek ‘Magie van de loge’ aan burgemeester Sjoerd Potters.
Algemeen

Onthulling kunstwerk op rotonde Jan Steenlaan

Zondag 8 oktober nam burgemeester Sjoerd Potters, namens het honderdjarige Bilthoven, een uniek beeld in ontvangst op de rotonde van de Jan Steenlaan. Gerrit van Eijk - grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren - overhandigde het beeld symbolisch, vanwege de langbestaande en hechte verbinding tussen Bilthoven en de vrijmetselarij. Het kunstwerk bestaat uit drie elementen die uit de grond lijken op te stijgen en vanuit verschillende richtingen zichtbaar zijn.

door Walter Eijndhoven

Het monument is gemaakt van Cortenstaal, dat een fraaie oranje-bruine uitstraling krijgt en geen onderhoud nodig heeft. Elk element is zo'n 2 meter in doorsnede en heeft in de kern twee symbolen uit de vrijmetselarij. Daaromheen is een spreuk geplaatst die, niet alleen voor vrijmetselaars maar voor een ieder iets kan betekenen. De diepere betekenis hiervan is terug te vinden in de uitgangspunten en levensvisie van de vrijmetselarij.

Na de onthulling liepen 170 vrijmetselaars, uit zestig verschillende loges, in processie via de Jan Steenlaan naar Huize Het Oosten aan de Rubenslaan in Bilthoven. Burgemeester Sjoerd Potters refereerde aan zijn familie, die 300 jaar geleden ook opkwam voor vrijheid: 'Ook nu voel ik nog de verbondenheid met mijn familie en de vrijmetselarij', vertelt hij.

Rotonde
In 2013 is de rotonde aan de Jan Steenlaan aangelegd en vormt een belangrijke schakel in de verbinding tussen Bilthoven-Noord, Bilthoven-Zuid, de wijk De Leijen, het bedrijventerrein aan de Rembrandtlaan en de scholen aan de Jan Steenlaan. Potters: 'Bij de vaststelling van het beeldkwaliteitsplan voor de openbare ruimte, het gemeentelijk groenbeleid en het reclamebeleid creëerde de gemeente mogelijkheden om groen te adopteren en op gerichte plekken reclame te plaatsen. Dus ook ten aanzien van rotondes'. Om haar verbondenheid te tonen tussen de Vrijmetselarij en Bilthoven diende deze een voorstel in om een kunstwerk te plaatsen op de rotonde. Ter herinnering aan de onthulling van het monument worden miniaturen van het monument gemaakt.

Meer berichten