Buddy Tegenbosch (m) hoopt dat de leerlingen het lezen weer oppakken.
Buddy Tegenbosch (m) hoopt dat de leerlingen het lezen weer oppakken.

Literatour, boekenweek voor jongeren

Algemeen Jeugd

door Walter Eijdhoven

Van zaterdag 16 tot en met zondag 24 september, bij de start van het literatuuronderwijs, was het weer Literatour, de Boekenweek voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Tijdens deze week bezochten 25 schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te inspireren met leesplezier.

Het leesplezier bij jongeren tussen 15 en 18 jaar neemt af. Uit internationaal onderzoek blijkt dat bij zo'n 788.000 jongeren geletterdheid op het spel staat. Helaas verdwijnt de verplichte leeslijst langzaam maar zeker uit het onderwijs en bestaat geen boekenprijs voor deze leeftijdsgroep. Met de campagne hopen schrijvers leerlingen meer te betrekken bij literatuur.

Grijze muis
Dit jaar stond een team van 25 schrijvers klaar om het land in te gaan en met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan. Schrijver en piloot Buddy Tegenbosch ging naar HAVO 3 van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Eigenlijk wilde hij helemaal geen schrijver worden, maar gymleraar. Na de Sportacademie , besloot hij het over een andere boeg te gooien en piloot te worden. 'Momenteel werk ik als piloot bij Lufthansa, voor 75%. Maar op die lange vluchten heb je vaak niets te doen, dus ben ik een schrijfcursus gaan volgen. Ik vond dit zo leuk, dat ik nu de rest van de tijd besteed aan schrijven. In 2015 verscheen mijn eerste boek 'Oog om Oog' en won ik de prijs van Beste Young Adult Boek op iBooks', vertelt Tegenbosch aan de klas. Ondanks dat de jeugd minder op heeft met boeken en lezen, waren zij erg geïnteresseerd in Tegenbosch' boeken en vroegen de leerlingen hem het hemd van het lijf. Op de vraag of Tegenbosch over eigen ervaringen schrijft, antwoordt hij: 'Nee, nooit. Ik vind mijn eigen leven erg gemiddeld, ik ben meer een grijze muis. En wie wil nu iets lezen over mijn oh zo saaie leven?'

Inspiratiebron
Tegenbosch' inspiratiebron is de Amerikaanse schrijver John Green. Tegenbosch ontmoette Green toen hij een keer in Chicago was. 'Ik was zo verheugd hem live te ontmoeten, dat ik hem mijn, toen, nieuwste boek 'Pokerface' aanbood. Twee weken later bleek mijn boek 3,6 seconden op YouTube te zijn verschenen, hoorde ik van een mij onbekend persoon. Hij was hierdoor zo gepakt, dat hij mijn boek graag wilde hebben', vertelt Tegenbosch. Veel leerlingen wilden graag weten hoelang het schrijven van een boek duurt. Tegenbosch wist het niet zeker, maar antwoordde: 'Mijn boek 'Pokerface' schreef ik in vier maanden, maar toen was ik vrijgezel. Over 'Oog om Oog' deed ik twee jaar, met vriendin'. Aan het eind van de les gaf Tegenbosch nog een laatste advies aan alle leerlingen: 'Kies een boek dat je leuk vindt om te lezen. Als je na 30 of 40 pagina's nog niet in het verhaal zit, pak dan een ander boek'.