Logo vierklank.nl
Lijn 77 komt uit de tunnel in de Leijenseweg (rechtsaf) de Massijslaan opgereden, om daar te stoppen bij de halte Walnootlaan.
Lijn 77 komt uit de tunnel in de Leijenseweg (rechtsaf) de Massijslaan opgereden, om daar te stoppen bij de halte Walnootlaan.
Algemeen

Nieuwe busdienstregeling

Op maandag 21 augustus ging de nieuwe dienstregeling in. De zomervakantie is voorbij; daarom wordt er weer vaker gereden. De bustijden veranderen en op een aantal routes zijn wijzigingen doorgevoerd.

door Henk van de Bunt

Rover is een vereniging van en voor reizigers, die zich inzet voor goed openbaar vervoer en een groter OV-aandeel in de totale mobiliteit. Rover kent in Evert Bouws in deze gemeente een hartstochtelijk vertegenwoordiger: Bouws: 'In Bilthoven verandert de route van lijn 77. Na de halte 2e Brandenburgerweg rijdt lijn 77 door de tunnel Leijenseweg langs de Leijen (halte 'Walnootlaan' aan de Massijslaan) door de Rembrandtlaan naar station Bilthoven. Vanaf station Bilthoven wordt via de huidige route (Soestdijkseweg, Leijenseweg, de 2de Brandenburgerweg enz.) naar Utrecht gereden. Bij station Bilthoven moeten reizigers aan de andere kant van de weg instappen zoals zij al gewend waren'.

Lijn 77
Met ingang van december 2015 verviel het gedeelte van lijn 77 ten noorden van het spoor in Bilthoven wegens werkzaamheden aan de ondertunneling van het spoor bij de Leijenseweg. Bovendien reden vanaf juli 2016 weer alle ritten in Bilthoven door naar het station. Evert Bouws: 'Door het gereed komen van de nieuwe tunnel onder het spoor in de Leijenseweg kon lijn 77 vanaf 21 augustus 2017 weer langs De Leijen gaan rijden. Vanwege de krappe breedte wordt echter nog maar in één richting langs De Leijen gereden en loopt deze route vanwege het eenrichtingverkeer via de Rembrandtlaan in plaats van de Jan van Eijcklaan en Jan Steenlaan. Richting Utrecht blijft de route vanaf station Bilthoven via de Soestdijkseweg ongewijzigd'.

Lijn 78
Lijn 78 blijft vanaf station Bilthoven het rondje door De Leijen verzorgen, keert terug naar het station en rijdt vervolgens een rondje door de Centrumwijk, van maandag tot en met zaterdag, alleen overdag. Lijn 78 is destijds ingesteld ten behoeve van bewoners van de Leijen zonder eigen vervoer, die het station en het centrum van Bilthoven willen bezoeken. Tijdens de afsluiting van de Leijenseweg reed lijn 78 ook 's avonds en op zondag ter vervanging van lijn 77. De ritten op lijn 78 worden uitgevoerd met een 8-persoonsbus.

Geen avond- en zondagsdienst
'Uit analyse blijkt dat lijn 78 in de avonduren en op zondag gemiddeld door net meer dan één reiziger per rit wordt gebruikt. Het opheffen van de avond- en zondagsdienst creëert ruimte die ingezet wordt op andere plekken om zo meer mensen beter te kunnen bedienen', zegt U-OV. Het bedrijf reageerde hiermee eerder op inwoners, die zich zorgen maakten over de nu uitgevoerde plannen waarin Buslijn 78 's avonds en op zondag wordt geschrapt. Bus 77 rijdt dan wel langs De Leijen. Zaterdag rijdt lijn 78 wel.

Meer berichten