De burgemeester bij de overdracht van het monument.  
De burgemeester bij de overdracht van het monument.  

Groep 7 neemt adoptietaak oorlogsmonument over

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De Groen van Prinstererschool in De Bilt heeft het oorlogsmonument bij gemeentehuis Jagtlust geadopteerd. Leerlingen van groep 8 ontsteken bij het monument tijdens de dodenherdenking op 4 mei altijd het herdenkingsvuur. Aan het eind van het schooljaar dragen zij die taak over over aan groep 7. Dat gebeurde nu op dinsdag 27 juni.

De leerlingen waren met juf Saskia Wiegeraard en enkele ouders op de fiets naar gemeentehuis Jagtlust gekomen. Daar werden zij door burgemeester Sjoerd Potters verwelkomt in de oude raadzaal. De heer Ben de Wolf vertelt het verhaal over zijn vader die in de oorlog thuis in Bilthoven was ondergedoken op zolder. 'Hij zat in het verzet en kon als fotograaf heel goed identiteitsbewijzen vervalsen. Op een gegeven moment zag ik een Duitse soldaat met een geweer bij de keukendeur staan en toen mijn moeder opendeed kwamen er meerdere soldaten binnen. Het was een overval en mijn vader heeft toen een Duitse soldaat neergeschoten. Die viel met een gat in zijn hoofd dood voor mijn voeten neer.' Ben de Wolf was toen zeven en hij mocht in die tijd niet zeggen dat het zijn vader was, maar dat waren ze door verraad al te weten gekomen. Zijn vader en moeder werden weggevoerd. 'Mijn vader werd met zeven anderen doodgeschoten en mijn moeder kwam na drie maanden thuis uit de gevangenis.' Ben de Wolf vertelt de kinderen dat zo'n aangrijpende gebeurtenis altijd bij je blijft. Hij ziet het nu nog regelmatig voor zich en citeert in dit verband de slogan die War Child gebruikt: 'Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind'. De naam van zijn vader die 36 jaar werd staat op het oorlogsmonument.

Jappenkampen
Jeanne Hildering vertelt over de Tweede Wereldoorlog in Azië. Die eindigde op 15 augustus 1945 met de capitulatie van Japan, dat Nederlands Indië bezet had. 'Het einde van de Tweede Wereldoorlog is dus niet in mei maar in augustus.' Ze vertelt hoe in 1942 Japan Nederlands Indië binnenviel. De Nederlandse mannen werden ondergebracht in kampen, werden gedwongen in Japanse mijnen te werken of in Birma een spoorlijn aan te leggen. De vader van Jeanne Hildering was dominee en werd ook opgepakt. Voor Japanners moest je buigen, maar dat deed haar vader niet. Hij zei, ik ben dominee en buig alleen voor de Heer. Hij werd in de gevangenis gemarteld en toen hij na vier jaar terugkwam zei hij: 'Ik ben verschrikkelijk gemarteld, maar ze hebben me nooit klein gekregen.' Jeanne Hildering vertelt over de ontberingen die ze als jong meisje in de Jappenkampen moest doorstaan. Hard werken en heel weinig eten, dat nog het meest op behangstijfsel leek. En dat allemaal in de tropische hitte.

Quiz
Salma en Binita van groep 8 van de Groen van Prinstererschool houden een heldere presentatie over het oorlogsmonument en de herdenking op 4 mei. Het monument is een ontwerp van de beeldhouwer Jaap Kaas en is vervaardigd van Franse kalksteen. De quiz die Salma en Binita na de presentatie houden levert veel goede antwoorden op. Jeanne Hildering vertelt nog over de plaquette die in 2010 bij het monument is aangebracht ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Nederlands Indië. Ook is grond van een Erebegraafplaats in Indonesië bij het monument vermengd met Bilthovense aarde. De overdracht van het monument aan groep 8 van de Groen van Prinstererschool wordt daarna bij het monument bekrachtigd, waarbij burgemeester Sjoers Potters de namen opnoemt van de elf omgekomen Biltse verzetstrijders.