De leegstaande kassen aan het Maertensplein worden wellicht ingezet voor grond- en functieruil.
De leegstaande kassen aan het Maertensplein worden wellicht ingezet voor grond- en functieruil.

Woningbouw bij Maertensplein

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Het College van Burgemeester en Wethouders van de Bilt heeft in november 2016 besloten om onder voorbehoud van nadere uitwerking en nader onderzoek een 'positieve grondhouding' aan te nemen ten aanzien van een verzoek een principe-uitspraak te doen over de realisatie van een appartementencomplex en verplaatsing van een openbare parkeerplaats aan het Maertensplein in Maartensdijk. Donderdag 11 mei stond dit plan op de agenda van de raadscommissie Burger en Bestuur. Donderdag 18 mei zal daar in de raadsvergadering verder over worden gesproken.

Sinds enige tijd is bekend dat er een bouwplan ligt voor een appartementencomplex op de noordelijke parkeerplaats bij het Maertensplein. Door middel van grondruil wordt voorgesteld op het ten westen van het winkelcomplex gelegen terrein van de voormalige kassen ter compensatie parkeerplaatsen te realiseren. Het College schrijft hierover in het zgn. Projectenboek: 'Op 1 december 2016 heeft een constructief overleg plaatsgevonden met een vertegenwoordiging van de winkeliers van het Maertensplein. Deze waren positief kritisch over de ontwikkeling. Punt van zorg is het aantal parkeerplaatsen. Op 7 december 2016 heeft de informatiebijeenkomst voor de omwonenden plaatsgevonden. Deze bijeenkomst was druk bezocht (ruim 70 aanwezigen) en roerig. Duidelijk is dat er veel leeft onder de winkeliers en omwonenden van het Maertensplein en dat er een veelheid aan problemen wordt ervaren, met name op het gebied van parkeren en bereikbaarheid'.

Onderzoek
Er is onderzoek gedaan naar de parkeerdruk in het gebied, zodat kan worden aangetoond dat de gedachte grond- en functieruil tussen de percelen Maertensplein 26A (locatie leegstaande kassencomplex) en de minder intensief gebruikte noordelijke parkeerplaats leidt tot een aanvaardbare ruimtelijke (her-)ordening. Ter vergroting van het draagvlak in de omgeving en ter voorkoming dat er elementen over het hoofd worden gezien wordt de conceptaanpak van het parkeeronderzoek besproken met een vertegenwoordiging van de winkeliers en enkele omwonenden.

Motie
De winkeliers van het Maertensplein zijn geen tegenstanders van aanpak van het voormalige kassencomplex maar mordicus tegen het uitruilen van de noordelijke parkeerplaats. De SGP-raadsfractie verwoordt de binnen de gemeenteraad breder gedragen onvrede over dit plan en de te rooskleurige voorstelling ervan door het College. Fractievoorzitter Johan Slootweg (SGP): 'Wij zijn geen voorstander van het bouwen van een appartementencomplex op de parkeerplaats van het Maertensplein. Het voornemen om woningbouw te plegen op de parkeerplaats heeft geen draagvlak in de samenleving en onder de winkeliers en leidt bovendien niet tot een toename van het aantal parkeerplaatsen. De SGP dient daarom in de komende raadsvergadering een motie in over dit onderwerp'.

Veiligheid
Slootweg vervolgt: 'De initiatiefnemer is niet gebonden aan de bouwplaats op de parkeerplaats van het Maertensplein. Trouwens, als de grondruil niet speelde, zou er geen mens op het idee komen om te gaan bouwen op de parkeerplaats. Daar komt bij dat dit plan niet op draagvlak kan rekenen in de samenleving. Ook na de voltooide herinrichting van het Maertensplein is er nog steeds gebrek aan voldoende parkeerruimte. Extra parkeergelegenheid op het terrein van de kassen is goed al zal wel goed gekeken moeten worden naar de veiligheid van voetgangers uit bijvoorbeeld Dijckstate, die de toegangsweg tot de nieuwe parkeerplaats over moeten steken om bij de winkels te komen. De SGP-fractie is overigens naast anderen een groot voorstander van woningbouw in Maartensdijk. In de motie wordt het college gevraagd om in overleg met de initiatiefnemer te zoeken naar een andere locatie om woningen te bouwen. Als voorbeeld noemt de fractie de grond naast de sportvelden aan de Dierenriem.

De minder intensief gebruikte noordelijke parkeerplaats is inzet voor realisatie van een appartementengebouw .