Logo vierklank.nl
Algemeen

Eerste Buurderij van provincie Utrecht opent haar deuren

 Boeren en Buren ontmoeten elkaar in Hollandsche Rading.
Boeren en Buren ontmoeten elkaar in Hollandsche Rading. (Foto: Henk van de Bunt)

Vrijdag 21 april ging de allereerste Buurderij van de provincie Utrecht van start. Boeren & Buren is een netwerk voor rechtstreeks verkoop, waarbij er direct contact is tussen de Boer en de leden (de Buren). Hiermee creëren de initiatiefnemers korte ketens voor de verkoop van lokale seizoenproducten.

Tijdens de wekelijkse Buurderij bij het Dorpshuis in Hollandsche Rading kunnen de Buren met de Boeren kennismaken, en hun producten rechtstreeks ontvangen: 'Het is fantastisch om lokale Boeren en Buren direct met elkaar in contact te brengen', vertellen Buurderij-verantwoordelijken Joyce Wollaars en Anne Verhulp. 'Op deze manier leren mensen meer over waar voedsel vandaan komt, en dragen we een steentje bij aan de duurzaamheid van wat er op ons bord ligt'.

Bestellen
De leden van de Buurderij kunnen iedere week via de webwinkel hun bestelling online doorgeven. Er is een breed assortiment aan verse groente en fruit, vlees, brood, zuivel, en bijzondere specials zoals truffelmayonaise. Alle producten komen uit een straal van gemiddeld 18 kilometer, veel dichterbij dan de duizenden kilometers die producten normaal naar een supermarkt afleggen. Op vrijdagavond van 17.00 tot 19.00 uur kunnen de Buren hun bestelling afhalen, en tegelijkertijd een praatje maken met de voedselproducenten. Door de keten kort te houden komt 80% van de omzet bij de producent terecht. Daarbij gaat er geen graantje verloren; omdat de bestellingen van tevoren online worden doorgegeven, hoeft de Boer alleen mee te nemen wat verkocht is.

Eigen dorp
De opening op 21 april was geslaagd. Veel Buren kwamen langs om hun bestelling op te halen en een praatje met de Boeren te maken. Ook Buren, die deze keer geen bestelling hadden gedaan kwamen een kijkje nemen en waren erg enthousiast. De boeren hebben het ook enorm naar hun zin gehad. Naast de voordelen voor de duurzaamheid en bewustwording over voedsel, biedt de Buurderij sinds lange tijd weer de mogelijkheid boodschappen te doen in het eigen dorp; in dit geval Hollandsche Rading. Al jaren zijn er geen winkels meer in Hollandsche Rading, waardoor de bewoners altijd het dorp moeten verlaten om boodschappen te doen. Inschrijven voor Boeren & Buren kost niets en is geheel vrijblijvend. Contactgegevens: buurderijhr@gmail.com en/of Anne Verhulp, tel 06 51831370

Meer berichten