Logo vierklank.nl
Muziek

Westbroek Ontmoet Wout de Bree en De Vriendenkring

Wout de Bree geniet nog steeds van zijn instrumenten.
Wout de Bree geniet nog steeds van zijn instrumenten.

Al in 1945, vlak na de bevrijding, werd Wout de Bree lid van Muziekvereniging De Vriendenkring Westbroek. Net als zijn broers Cor, Wim en Jan ging hij 'naar de muziek'. Wim speelde bas, Cor speelde tweede bugel en Wout leerde cornet spelen.

'Iedere woensdagavond repeteren in het oude Nutsgebouw (Rehoboth), achter de kerk. Het was altijd gezellig. Een grote kolenkachel stond er .. cokes gingen daarin, dan zat je lekker warm. Dat was vlak na de oorlog. We hadden daar uitvoeringen en speelden bij toneelopvoeringen. Na het samengaan met Maartensdijk, gingen we naar Het Dorpshuis'.

Vrouwen
Wout vertelt verder: 'Ik speelde samen met Wim van 't Veld, Arie Schouten en allemaal De Graafies. Vroeger mochten er geen vrouwen bij, dat is pas later gekomen'. In concoursen speelde De Vriendenkring mee voor de prijzen. 'Met het concours in 1958 kregen we allemaal voor het eerst een pet'. Uniformen kwamen kort daarna'. Musiceren beviel zo goed dat Wout ook bij andere gezelschappen ging spelen. 'Het kleinste bandje waar ik in gespeeld heb was met z'n zevenen. We speelden jazz en volop dansmuziek. Ik heb allerlei publiek meegemaakt. We traden op bij de ontgroening van nieuwe leden in het studentencorps, bij buurtfeesten en met carnaval'. Na afloop werd hij meermalen geridderd door prins carnaval. De verzameling medailles zijn een mooie herinnering aan die periode.

Egelander
Met de Egerlander musikanten 'Alpen Spitzen' aus Holland speelde hij in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Frankrijk en België. 'Een leuk orkest compleet met zangeres en dirigent. Samen met Frida en Evert de Graaf speelde ik daarin. Frida was daar 50 jaar m'n maatje. We traden overal op, ook in bejaardentehuizen'. Wout heeft cornet gespeeld, trompet en bugel, drie ongeveer gelijke instrumenten. Daarnaast speelt hij trombone, tuba, de bas en de saxofoon. Ook op accordeon heeft hij veel gespeeld. 'Dan ging je een café in met het 'zeurorgel' en speelde je met feestjes of verjaardagen. Daar speelde ik dan een heel mooi lied, Droomland'.

Huldiging
In 2015 is Wout de Bree gehuldigd in Het Dorpshuis van Westbroek door burgemeester Arjen Gerritsen ter ere van zijn 70 jarig jubileum als muzikant bij De Vriendenkring. 'Toen hebben ze met elkaar dat lied, Droomland, gezongen. De hele zaal zat vol, ze stonden op en toen hebben ze dat lied gezongen. Heel aangrijpend .. de burgemeester .. en Nico Jansen…'

Nu nog, na 72 jaar, staan de muziekstandaard met bladmuziek en de tuba prominent in de woonkamer, want Wout oefent elke dag voor het komende zomerconcert van Muziekvereniging De Vriendenkring Westbroek.

Westbroek Ontmoet
Dinsdag 4 april ontmoet Westbroek Wout de Bree en De Vriendenkring van 14.30 tot 16.30 uur. in Het Dorpshuis, Prinses Christinastraat 2 in Westbroek. De kosten zijn 3 euro, inclusief koffie of thee. Wanneer u wél wilt komen, maar niet weet hoe, kunt u vervoer regelen via de familie Kalisvaart, tel: 0346-281181. Ook wanneer u niet in Westbroek woont, bent u van harte welkom.      (Karien Scholten)

Meer berichten