Jong en oud geniet van een prachtige en leerzame wandeling.
Jong en oud geniet van een prachtige en leerzame wandeling.

Zoeken naar sporen

Algemeen Natuur & Milieu

Zondagochtend 19 maart organiseerde IVN De Bilt een wandeling in de Leyen met als thema 'dierensporen'. Vier kinderen en zes volwassenen hadden zich voor deze interessante wandeling aangemeld. Er werd met veel enthousiasme gezocht naar sporen om meer te ontdekken over de levenswijze van de dieren in dit Bilthovense bos.

Braakballen van de uil en van de havik werden uit elkaar gehaald om te zien wat ze opgepeuzeld hadden; muizen- en vogelbotjes en -haren. De wissel van de das werd gevolgd om te zien waar hun territorium was (kleine poep- en piesgaatjes) en de slaapplaatsen van de ree werden bestudeerd. Ook de vos had zijn gebied afgebakend met zijn geur. Er werden veel veren gevonden naast vier ringen van postduiven, die door de valk zijn verschalkt.

Mierenhoop
Door het kappen van bomen midden in het bos ontstaat er een stuk licht waar de mieren hun hopen kunnen bouwen, welke weer een schuilplaats is voor andere dieren. Op de terugweg werd nog een wespennest gezien; opengebroken door een das. Er waren prachtige raden zichtbaar; iets wat niet snel mogelijk is.             (Wim Westland)