Van Dorpsberaad Westbroek

Algemeen Algemeen

Op maandag 21 november 2016 vond in Het Dorpshuis in Westbroek een bijeenkomst plaats voor bewoners over wateroverlast. Doel van de bijeenkomst was het informeren van de bewoners over de uitkomsten van de uitgevoerde onderzoeken naar de wateroverlast en het bespreken van de vervolgaanpak.

Probleem
Drie tot vijf keer per jaar treedt in het gebied tussen de Kerkdijk en de Burgemeester Huydercoperweg bij hevige regen wateroverlast op: wc's borrelen of lopen over, vaatwassers kunnen hun water niet kwijt, straten staan blank, etc.. Het is een bij alle aanwezigen bekend probleem dat al jaren speelt.

Oorzaak
Gemeente De Bilt heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de oorzaken van de wateroverlast en naar mogelijke oplossingen. Daaruit volgde dat er veel straat- en dakoppervlak op de riolering is aangesloten. Bij hevige regen krijgt de riolering daardoor veel regenwater te verwerken. Soms zo veel dat de riolering het niet aankan en overloopt. Dat gebeurt in eerste instantie op de laagste plekken: de straatkolken en wc's in het probleemgebied.

Oplossing
Vergroten van de riolering is vrijwel onmogelijk door de lage ligging van het gebied en de grote afstand tot de riooloverstort bij de watergang. Het van de riolering afkoppelen van het straatoppervlak kan ervoor zorgen dat bij een hevige regenbui tot 60% minder regenwater hoeft te worden afgevoerd via de riolering. Dit lost het probleem niet in zijn geheel op. Naast maatregelen in het openbaar gebied, zijn ook maatregelen nodig op particulier terrein. Samenwerking met de eigenaren is hiervoor onontbeerlijk.

Werkgroep inwoners en gemeente
Om de wateroverlast gezamenlijk aan te pakken is een werkgroep gevormd bestaande uit een aantal bewoners en een aantal medewerkers van de gemeente. In deze werkgroep worden de bevindingen van de gemeente getoetst aan de praktijkervaring van de huiseigenaren en wordt gesproken over  mogelijke ingrepen op openbaar en particulier terrein en de samenwerking hierbij tussen eigenaren en de gemeente.

De werkgroep zal de komende tijd een aantal keer bij elkaar komen in Het Dorpshuis. De eerste werkgroepbijeenkomst is maandagavond 12 december 2016. Dan worden eerst nadere afspraken gemaakt. Het streven is om in maart 2017 de uitkomsten te delen met de andere bewoners van het probleemgebied. Ook tussentijds dient er natuurlijk te worden gecommuniceerd met de betrokken. Ook hierover worden nadere afspraken gemaakt.