Waterschap anticipeert op klimaatverandering  

Algemeen Natuur & Milieu

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt hard aan het voorkomen van wateroverlast. Er gelden wettelijke normen waaraan het watersysteem moet voldoen. Het watersysteem is grotendeels op orde, maar vanwege de klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast steeds meer toe.

Daarom gaat het waterschap vanaf nu extra klimaatrobuuste maatregelen uitvoeren om het watersysteem aan te passen aan de normen. Bijvoorbeeld door een extra gemaal aan te leggen, duikers te verruimen en watergangen te vergroten, met name in het veenweidegebied. Of door afspraken te maken met boeren over tijdelijke waterberging in polders (blauwe diensten). En door samen te werken met anderen als zij maatregelen nemen die ook bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. Daarnaast bekijkt het waterschap waar overtollig water naar toe kan stromen, door het water met stuwen nog slimmer te sturen. Zo anticipeert en reageert het waterschap op (mogelijke) hoge waterpeilen.

Grenzen
Er zijn grenzen aan de bescherming die de overheid kan bieden. Soms regent het zo extreem dat de kosten om het watersysteem aan te passen, niet meer in verhouding staan tot de waterschade. Er valt dan meer regen dan het watersysteem volgens de wettelijke normen aan moeten kunnen. Tijdens een dergelijke calamiteit plaatst het waterschap bijvoorbeeld noodpompen en kijkt samen met iedereen welke tijdelijke maatregelen mogelijk zijn om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.

Tegel
Ook u kunt meehelpen om wateroverlast bij hevige regenbuien te beperken. Bijvoorbeeld door uw eigen tuin met planten, in te richten, in plaats van tegels. Zo zakt het overtollige water in de bodem en stroomt het niet naar het al volle riool of overvolle watergang. Op www.destichtserijnlanden.nl staat een filmpje waarin te zien is wat agrariërs en bewoners kunnen doen.

Samenwerken
Op straat ontstaat tijdens hevige buien vaak wateroverlast, omdat het riool vol zit. Daarom werkt het waterschap samen met de gemeente als rioolbeheerder, door maatregelen in de openbare ruimte te nemen. Bijvoorbeeld de aanleg van tijdelijke waterberging op speelvelden. Enkele gemeenten, de provincie Utrecht en het waterschap willen samen aan klimaatadaptatie werken. Op de website www.hdsr.nl is meer informatie hierover.