Logo vierklank.nl
Prachtige muziek in de Woudkapel. (foto Rob van der Voort)
Prachtige muziek in de Woudkapel. (foto Rob van der Voort)
Muziek

Wanhoop en woede in de Woudkapel

'Degenen die genieten van hun eigen emotioneel slechte gezondheid en die de gewoonte hebben hun eigen geest te vullen met het gif van wantrouwen, jaloezie en haat, nemen in de regel aanstoot aan degenen die weigeren om hetzelfde te doen, en ze vinden het een opluchting om ze te denigreren.'

Een pittig citaat van Johannes Brahms, van wie zijn grillige pianotrio in B een vlammend betoog van passie en hartstocht is, zoals eigenlijk al zijn werken. Een betoog dat gloedvol gebracht werd door het Russische trio Balakirev, met aan het klavier Misha Fomin, de bekende pianovirtuoos, woonachtig in Bilthoven, die zaterdagavond bewees dat hij zijn imposante techniek ook dienstbaar kan inzetten als kundig begeleider van viool en cello.

Ster
Violist Anton Ilyunin, ex-aanvoerder bij de beroemde Philharmonie van Petersburg was de ster van de avond; hij sleepte de compleet uitverkochte Woudkapel met zijn grootse gebaren, zijn loepzuivere toon en zijn verschillende klankkleuren mee in zijn bevlogenheid voor de grote meesters van de kamermuziek. Celliste Anna Gorelova kon met haar wat ingetogener spel het geweld van de anderen soms maar net bijbenen, maar speelde een prachtige solo in het 3e deel van Brahms' trio. Al met al een onstuimige avond van topniveau.     


(Peter Schlamilch)

Meer berichten