Avond over generatiegesprekken

Algemeen Kerkdiensten

door Henk van de Bunt

Onder de titel 'Boodschap aan elkaar' verscheen onlangs een gids voor gesprekken over zingeving en geloof tussen verschillende generaties. Cultureel antropoloog prof. André Droogers beschrijft hierin mogelijkheden om als ouders, kinderen en kleinkinderen aan de praat te raken over de wezenlijke vragen van het leven.

Dinsdag 1 november spreekt hij hierover in de Ontmoetingskerk in Maartensdijk op een bijeenkomst van de Protestantse Gemeente Maartensdijk-Hollandsche Rading. Doel van de avond is dergelijke gesprekken in familieverband te stimuleren. In gespreksgroepjes wordt daar deze avond alvast een voorschot op genomen. André Droogers is bekend van boeken over geloofsbeleving in deze tijd, onder meer 'Religie als spel' en 'God 3.0'. 'Boodschap aan elkaar' schreef hij in samenwerking met ruim dertig mensen uit verschillende generaties, die in kleine familiegroepjes het zingevingsgesprek in praktijk brachten. Ze deden dat door met elkaar te praten, maar soms ook door elkaar brieven te schrijven, of door een combinatie van die twee. Dat leverde een rijke voorraad aan uitspraken op waaruit Droogers kon putten. Het boek wordt ondersteund door de website boodschapaanelkaar.nl met o.m. gespreksverslagen en brieven waaruit het boek voortkwam.

Mederedacteur
Daan van der Waals uit Hollandsche Rading was een van de initiatiefnemers voor dit boek en tevens mederedacteur. Met zijn inmiddels overleden vriend Wietse Klukhuhn ontwikkelde hij in augustus 2013 het idee voor een boek, dat 'Geloven in de toekomst' als werktitel meekreeg en dat zou moeten gaan over toekomstkansen voor de christelijke traditie in Nederland. Beide vrienden nodigden mensen uit hun kennissenkring uit om hierover te brainstormen en zo ontstond het plan voor de generatiegesprekken. Daan vond zijn vier kinderen Jochem, Maarten, Judith en Daniël, allemaal het huis uit, bereid aan het boek mee te werken door het uitwisselen van brieven en een afsluitend gesprek aan de haard van Tolakkerweg 23 in Hollandsche Rading.

De avond - voor alle generaties en alle zinzoekers vrij toegankelijk - begint om 20.00 uur.